НПО: Рисковите групи не са достатъчно защитени срещу COVID-19

OFFNews 07 август 2020 в 11:06 1303 0

Все още не се прави достатъчно за рисковите групи в условията на COVID-19. Трудно е за няколко месеца да се промени здравната система. Това каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на УС на Националната пациентска организация, по bTV.

Според него мерките за опазването на хората с хронични заболявания не са достатъчни.

“Все още, ако си диабетик, трябва да се редиш на опашки, да подаваш молби, да ходиш по кабинети, за да си получиш инсулина. Където има голямо струпване на хора, не е предвидена възможност да се ограничат рисковите групи и да има помалък шанс от заразяване”, коментира той.

Цифрите за разпространението на коронавируса в България говорят, че при нас инфекцията ще се развива бавно и постепенно ще се покачват случаите. Сега е летният период и виждаме резултатите от разхлабването на мерките и по-скоро от факта, че хората като че ли започнаха да пренебрегват съветите на специалистите.

По думите на Хасърджиев през есенно-зимния период, когато ще има и други респираторни инфекции, нещата могат да излязат извън контрол и здравната система може да бъде поставена под натиск, така че да не може да поеме всички пациенти

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови