НПО до лекарите: ХИВ вече е контролируема инфекция, която не се предава, ако пациентите са на терапия

Достъпът на пациентите с ХИВ до медицинска помощ остава сериозен проблем

OFFNews 29 ноември 2019 в 16:26 2789 1

Снимка Pixabay

"ХИВ вече е контролируема инфекция, която не се предава, ако пациентите са на терапия", напомнят от Националната пациентска организация в отвореното писмо до българските лекари и медицински работници. Поводът е 1 декември – Световния ден за борба със СПИН. 

В писмото се казва още, че благодарение на антиретровирусната терапия за ХИВ има огромен напредък и успех в контролирането и трайното потискане на вирусната активност. На практика инфекцията, считана за смъртна присъда, се е превърнала в хронично заболяване, с което пациентите живеят и имат нормална продължителност на живота (до 50 години след инфектирането).

Научният консенсус „неоткриваем=непредаваем“ е признат от Световната здравна организация, от ООН, както и от българските здравни власти в ръководството за лечение и контрол на ХИВ. Ако пациент приема антиретровирусната си терапия и достигне до под 40 копия на вируса в милилитър кръв, то той не може да предаде ХИВ по време на незащитен сексуален контакт или на манипулации с кръв, както и може да има здрави, неинфектирани деца, твърдят от НПО.

В същото време отчитат, че достъпът на пациентите с ХИВ до медицинска помощ извън рамките на вирусологичното проследяване остава сериозен проблем. Този проблем е дефиниран като характерен за изоставащите в развитието си страни и затова към световната стратегия за борба с ХИВ „90-90-90“ (90% от хората се изследват, 90% знаят статуса си, 90% имат достъп до терапия) бе добавено и четвърто 90 – достъп до здравни грижи за пациентите, за по-качествен живот с ХИВ.

От НПО отчитат, че не са единични случаите, в които на пациенти с диабет, онкологични заболявания, кардиологични проблеми се отказва директно или мълчаливо нужното лечение или хирургична интервенция заради ХИВ. Тези пациенти биват насочвани към отделенията за контрол на ХИВ, без това да е необходимо.

"Ставали сме свидетели как пациент с ХИВ е насочен за гипсиране на счупен крак към инфекциозната болница в София, без значение, че това не е от компетенциите на вирусолозите", пишат в отвореното си писмо организацията.

Тази стигма убива хората. Незнанието убива пациентите. Млади, работоспособни българи загиват не вследствие на ХИВ/ СПИН, а на друг здравословен проблем, чието лечение, дори в условия на спешност, бива отказвано. 

"Като организация, която защитава правата на пациентите, ние вярваме, че за европейска страна с добри медицински специалисти, съществуването на такъв проблем в 21 век и липсата на информация сред лекарите, медицинските сестри, студентите – бъдещи лекари и здравните специалисти изобщо, е повече от тревожно. Уви, няма друго заболяване, към което да има такава стигма и неразбиране.", се казва още в писмото.

"Единственото, което е необходимо да се прави, когато се лекува пациент с ХИВ, е да се спазват правилата за безопасност на работа, които са валидни за всички пациенти, независимо от техния ХИВ статус. Тоест на всеки пациент да се гледа като на рисков и да се ползват ръкавици, маски, очила и други средства за лична безопасност."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови