НРД 2018: Повече пари за 140 клинични пътеки, извинителните бележки официално ще се плащат

Вероника Шербанова 23 февруари 2018 в 18:04 8205 0

Текат последните дни преди подписването на тазгодишния Национален рамков договор, с който се определят обемите и цените на медицинските дейности за годината. 

В събота той ще бъде обсъден и от Българския лекарски съюз. 

Проектът за НРД, който трябва да бъде подписан до края на месеца и да влезе в сила от 1 април, беше публикуван за обществено обсъждане.

Бюджетът на Касата за тази година е 3,8 млрд. лева - с 400 млн. лева повече в сравнение с миналата година. 

Тази година НЗОК и лекарският съюз са се разбрали за увеличение на цените на около 140 клинични пътеки, за което са предвидени около 150 млн. лева. 

За актуализиране на цените на пътеките се говори много през последните години, като това беше и едно от исканията на лекарите от общинските болници, които протестираха през януари. 

Лекарите обясняват, че режийните разходи и цените на консумативите постоянно се увеличават, но болниците получават същите средства от Касата за клиничните пътеки. 

Сега Здравната каса ще плаща повече за клиничните пътеки за педиатрия, пулмология, рехабилитация и долекуване след инсулти, инфаркти, операции и др. 

Цените на клиничните пътеки се вдигат средно с около 10%, обясни след края на преговорите с НЗОК шефът на БЛС д-р Венцислав Грозев. По думите му по-голямо е увеличението на пътеките за рехабилитация и долекуване. 

Той обясни, че има още няколко детайла, които ще трябва да се обсъдят по време на събора на БЛС.

Един от спорните текстове е свързан с 10-минутния профилактичен преглед, извършван от общопрактикуващите лекари. Според лекарите изискването за продължителност на прегледа трябва да има препоръчителен характер, защото не е обвързан непременно с качеството. Грозев обясни, че е по-добре да се въведат критерии за качество. 

В рамковия договор за 2018 г. е включен нов профилактичен преглед, който ще се извършва от общопрактикуващите лекари и ще е насочен към хората с рискови фактори за развитието на социалнозначими заболявания на сърдечно-съдовата система, на злокачествени образувания и захарен диабет. За тези пациенти са предвидени и задължителни консултации със специалисти. Предвидено е и проследяване на състоянието на тези пациенти и резултатите от проведеното лечение. 

Едно от новите положения в рамковия договор за 2018 г. е, че ученическата бележка от личен лекар ще излезе от задължителния пакет на общопрактикуващите лекари и ще бъде на стойност не повече от 3 лв., а решението е взето, защото тя е административна, а не медицинска дейност.  

В текстовете е предвидено и увеличаване на контрола върху заплащаните с публични средства лекарства, онколекарствата, клиничните и амбулаторните процедури и заплащане на болниците спрямо реалния им капацитет на база брой и вид легла. 

Включени са контролни механизми при отчитане и заплащане на изпълнителите, с които се очаква да се оптимизира предварителния контрол и недопускане на неоснователни разходи.

Създава се и обща комисия с представители на НЗОК и БЛС, която да наблюдава изпълнението на сключените договори за оказване на болнична медицинска помощ. 

Включени са и промени, които са свързани с болниците в отдалечени населени места. Предвидено е ако населеното място няма инфекциозно отделение, пациентите с остро протичащи чревни инфекциозни болести под 18 години могат да се хоспитализират в отделение по детски болести с разкрит сектор за инфекциозно болни с режим на изолация. 

Предвидени са и мерки за намаляване на обмена на документацията към НЗОК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови