Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

НЗОК дава по-малко пари за медицински изделия, пациентите ще доплащат

OFFNews 10 април 2018 в 11:31 2913 0

Здравната каса ще заплаща по-малко за медицински изделия след влизане в сила на новия Национален рамков договор и на пациентите вероятно ще им се налага да доплащат. Това обяви пред Нова телевизия директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. 

Ако болният пък се окаже в невъзможност да покрие разходите по лечението си, болниците ще покрият разликата, което ще доведе до натрупване на още по-големи дългове, обясни той.

Проф. Начев даде пример с цената на т.нар. "изкуствено сърце". Досега за него Касата заплащаше 163 000 лева, а сега ще плаща 133 000 лева.

"Изпратили сме писма до всички фирми доставчици с молба да свалят цените за НЗОК, за да не се стига до вариант болните да доплащат. Дали пациентите ще доплащат за изделията сега зависи само от въпросните компании", коментира той.

По думите му болниците имат запас от такива консумативи, но те са били купени на по-високите цени. 

Той подчерта, че ако е било казано по-рано, че НЗОК ще плаща по-малко за медицинските изделия, лекарите по-рано са щели да пишат на фирмите с искане за намаляване на цените. 

"Задължителните здравни осигуровки, които плащаме, не са достатъчни. Предполага се, че с тях трябва да се покрие пакет, който изисква три пъти повече пари. Затова е необходимо този пакет да се осъвремени. А хората трябва да знаят, че може да им се наложи да доплащат за здравни услуги", подчерта още проф. Начев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews