НЗОК дискутира бюджета и нова мегаагенция за медицински надзор

OFFNews 22 октомври 2018 в 08:34 2106 1

НЗОК дискутира бюджета и нова мегаагенция за медицински надзор

Агенцията по трансплантации и Медицинският одит се обединяват в нова структура, която ще е на подчинение на здравния министър и ще контролира и болниците. Това е предвидено в проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година, който ще бъде обсъден на заседание на Надзорния съвет на институцията.

Измененията предвиждат повече контрол над здравната система със създаването на нова агенция за медицински надзор. Тя ще изземе правомощията на други контролни органи, като същевременно се разширяват и контролните правомощия на НЗОК.

Предвидено е да има нови, по-строги правила за лечението в болниците и изплащането на лекарствата, ще има ограничения на възможността лекарите да практикуват на няколко места. 

Предвиждат се повече пари по почти всички направления.

Догодина бюджетът за здраве ще се увеличи с около 490 млн. лв. Така ще надхвърли 4 млрд. лв. С 18 млн. е увеличен бюджетът за личните лекари. 28 млн. повече ще има за прегледи при специалисти и 7 млн. - за изследвания. Най-сериозно увеличение има в бюджета за болниците.

Той е с почти 180 млн. лв. повече в сравнение с тази година. При лекарствата, където обикновено има най-голям преразход, увеличението е с над 117 млн. лв. Агенцията по трансплантации и Медицинският одит се обединяват в нова структура, която ще е на подчинение на здравния министър и ще контролира и болниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

22.10 2018 в 09:16

Не разбирам, какво общо имат трансплантация с одит? И, ако са в една структура, агенцията по трансплантации ще контролира сема себе си ли? Все пак одитът е затова, да бъде независим и над всички. Да го направят дирекция към министерството, като ги напъва. Поне пари ще спестят. Или някой е изтрещял или, по-скоро, интересите някъде отзад работят по неведоми за нас пътища ...