НЗОК започва преговорите за НРД със стоматолозите

OFFNews 30 октомври 2019 в 13:35 1367 0

Снимка Pixabay

Представители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския зъболекарски съюз ще обсъждат днес параметрите на денталните дейности в Националния рамков договор 2020 г. 

Средствата, които са предвидени в бюджета на Касата за дентални дейности идната година, са в размер на 179,800 млн. лв. Предвидено е децата до 18-годишна възраст да имат право на 1 преглед и 4 лечебни дентални дейности.

Здравноосигурените лица над тази възраст ще могат да се възползват от 1 безплатен преглед и 3 лечебни дентални дейности. За пациентите над 65 години са заложени средства за възстановяване функциите на дъвкателния апарат и контролни прегледи до 4 години.

В понеделник експертите на НЗОК ще преговарят с представителите на Българския лекарски съюз (БЛС). От съсловната организация вече декларираха, че ще настояват за увеличаване на цените на клиничните пътеки, което да не е за сметка на повишаване на обемите извършена дейност, за да се увеличат заплатите на лекари и медицински сестри - "Повече пари, но не за повече работа" - това е позицията обявена от председателя на БЛС д-р Иван Маджаров.

Припомняме, че в приетия от Надзорния съвет проекто-бюджет 2020 на НЗОК са заложени близо 400 млн. лв. повече от настоящата година. Най-сериозно перо отново е болничната помощ, при която увеличението е с над 230 млн. лв. повече от текущата година. 

Увеличават се средствата за доболнична помощ, които са 244 млн. или с 19 млн. повече от тази година. Общопрактикуващите лекари настояваха за повишение с 25 млн. лв. Друго тяхно искане беше част от потребителската такса за деца до 18 години да бъде поета от бюджета, каквато е практиката при пенсионерите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови