На 25 септември фармацевтите в цял свят напомнят за своята жизненоважна роля за безопасността на пациентите

ОFFNews 25 септември 2019 в 15:30 1347 0

Снимка РФК София-столична

По случай Световния ден на фармацевтите магистър-фармацевтите в София напомнят за своята жизненоважна роля за безопасността на пациентите. По света над 4 милиона фармацевти честват този ден под егидата на Международната федерация по фармация (МФФ/FIP) и подчертават значимостта на фармацевтичната професия.

По инициатива на Регионална фармацевтична колегия София-столична (РФК София-столична) на БФС от 18 до 25 септември магистър-фармацевтите в столични аптеки работят под мотото „Безопасни и ефективни лекарства за всички“. Медикаментите за пациентите се поставят в специално брандирани хартиени пликове, чрез които пациентите да се запознаят с работата им и с кампанията.

На 25 септември в София студентите по фармация от Българската фармацевтична студентска асоциация в партньорство с РФК София-столична организират здравно изложение. То ще се проведе от 12:00 до 15:00 часа в парк „Княз – Борисова градина“, където студентите безплатно ще измерват кръвно налягане и кръвна захар и ще консултират софиянци по здравни въпроси.

В Световния ден на фармацевтите РФК София-столична отбелязва, че магистър-фармацевтите у нас днес повече от всякога са натоварени с отговорността да изпълняват все повече административни изисквания и същевременно с това да гарантират, че когато пациентът използва лекарство, той няма да си причини вреда.

Колегията приема темата „Безопасни и ефективни лекарства за всички“ на МФФ, която смята за важна. От РФК София-столична посочват, че непроверената информация в интернет не може да замести медицинските специалисти. „Недопустимо е в сайтове за безплатни обяви и нелицензирани сайтове да се продават лекарства от анонимни потребители. Пациентите трябва да внимават!“, категорични са специалистите по лекарствата.

От РФК София-столична допълват, че в много страни, за да облекчат здравните системи, където за достъп до специалист понякога се чака с месеци, пренасочват някои от здравните услуги към аптеките, за да облекчат най-натоварените. Надяват се тези практики да бъдат унифицирани за цяла Европа. Такива здравни услуги са измерване на кръвна захар и кръвно налягане, терапии за справяне с тютюнопушене, ваксинации, др.

В Световния ден на фармацевтите от РФК София-столична използват възможността отново да апелират за въвеждането на е-здравеопазване, за което се говори повече от десетилетие, но все още не е въведено. Отбелязват още, че магистър-фармацевтите са най-достъпните медицински специалисти и са надежден източник на знания за пациентите и за другите медицински специалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови