На хората, които са под карантина, задължително ще се издава болничен

OFFNews 25 февруари 2020 в 13:46 2235 0

На хората, които са под карантина, задължително ще бъде издаван болничен. Това заяви през Нова телевизия д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Тестът за новия вирус е безплатен, ако е назначен от лекар, обясни тя и допълни, че хората, които се връщат от зони с разпространен коронавирус, трябва да спазват 14-дневна карантина. 

По думите й дори дори при липса на симптоми е добре да се отделим от останалите живеещи в дома, ако сме пътували в опасни райони.

Д-р Николова изброи някои предпазните мерки - дезинфекциране на бравите, носене на маски, често миене на ръце, при повишена температура веднага да се обадим по телефона на личния лекар. Тя подчерта, че не трябва да се пътува до кабинета му, защото така можем да заразим околните. Личният лекар ще ни насочи какво да правим по-нататък.

По думите й вирусът засяга най-вече хората със слаба имунна система. „Затова е хубаво е да пием лекарство, което повишава имунната защита. До момента няма специфично средство, което да се бори с коронавируса”, каза още лекарят.

Междувременно стана известно, че тестът на хоспитализираната в Пловдив жена е отрицателен. Тя е постъпила в здравното заведение доброволно, тъй като пътувала в Северна Италия. Пациентката е искала да се застрахова, тъй като е логопед и работи с деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови