На какво вреди високото кръвно?

Международен форум обяснява връзката между артериалната хипертония и други заболявания

OFFNews 30 януари 2020 в 11:18 1649 0

Снимка Pixabay

Има ли връзка между артериалната хипертония и редица други хронични заболявания, като диабета, бъбречната недостатъчност, съдовите и когнитивните нарушения? Отговорите ще бъдат търсени на международния форум „Arteriale 2020 - кръгът от таргетна органна увреда до клинично изявено събитие“.

Събитието ще се проведе от 31 януари до 2 февруари в София, под домакинството на Българската лига по хипертония. Проявата е част от научната програма на лигата за 2020 г., одобрена от Европейското дружество по хипертония - European Society of Hypertension.

По време на симпозиума за първи път ще бъдат оповестени резултатите от Глобалната инициатива на Световната лига по хипертония за измерване на артериалното налягане през 2019 г. Изследването – “May measurement month”, бе проведено в 90 държави, като България за първи път беше една от тях. В инициативата у нас се включиха над 600 лекари в 23 области, като бяха обхванати близо 4000 българи.

Целта на форума е да изясни връзката между артериалната хипертония и редица други хронични заболявания. В основата на всички тях седят едни и същи рискови фактори. Затова въздействието върху всеки един намалява вероятността от възникването и прогресирането на последващите хронични заболявания и спомага за по-добрия им контрол, ако вече са налице.

Симпозиумът е интердисциплинарен и в него ще вземат участие водещи български и чуждестранни лектори от различни специалности - неврология, кардиология, ендокринология, нефрология, пулмология. Сред тях са акад. Лъчезар Трайков, проф. Арман Постаджиян, проф. Цветалина Танкова, проф. Сабина Захариева, доц. Васил Велчев, проф. Борис Богов, проф. Джузепе Манчиа, проф. Ролан Ашмар, проф. Драган Лович и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови