На всеки 35 секунди в света се диагностицира пациент с рак на кръвта

OFFNews 30 септември 2019 в 09:55 1781 0

На всеки 35 секунди в света се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта. В България всяка година се откриват около 1500 нови случая.

Злокачествените заболявания на кръвта са над 140 типа, а основните групи са три - левкемия, лимфом, миелом. Ракът на кръвта е петото по разпространение онкологично заболяване и е най-често срещаната форма на рак при децата.

В подкрепа на пациентите със злокачествен заболявания на кръвта десетки хора, жители и гости на Пловдив, се включиха флашмоб с надслов „Иновация за живот“ точно преди старта на Четвъртия благотворителен крос „Спри рака“ на Сдружение „Спри рака“.

Участниците във флашмоба, облечени в червени дрехи, се подредиха във формата на капка – символ на информационната кампания „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен!“.

Събитието бе заснето с дрон и кадрите от него ще станат част от вдъхновяващо видео в подкрепа на пациентите с онкохематологични заболявания.

Информационната кампания „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен“ се провежда за втора поредна година. Целта ѝ е да повиши информираността на обществото по отношение на рака на кръвта и възможностите за диагностика и съвременно лечение, както и да привлече вниманието към проблемите на пациентите, страдащи от тези заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови