На всеки 40 секунди се извършва самоубийство, алармира СЗО

OFFNews 10 септември 2019 в 14:05 2682 0

Снимка Pixabay

10 септември е Световен ден за превенция на самоубийствата. Пет години след глобалния доклад на СЗО по проблема, страните, в които са приети стратегии за превенция на суицида, слабо се увеличават. В абсолютно изражение обаче тези страни са едва 38, научаваме от сайта на организацията.

„Въпреки постигнатите успехи, на всеки 40 секунди, в резултат на самоубийство, умира човек“, отбелязва генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус. – „Всяко самоубийство е трагедия за семейството, приятелите и колегите на загиналия, а е можело да бъде предотвратено. Призоваваме всички държави да намерят устойчиво решение с включване в националните програми в областта на здравеопазването и образованието на мерки  по превенция на суицида, доказали своята ефективност.“

Според статистика на организацията най-високи показатели имат страните с високи нива на доходите, където сред младите хора суицидът заема второ място като причина за смърт.

Най-разпространените начини за извършване на самоубийство са отравянето и използването на огнестрелното оръжие. Сред ефективните мерки, за предотвратяване на суицида, посочени в доклада на СЗО, са ограничаването на достъпа до средствата за извършването му; медийните кампании; програмите за развитие на житейски навици у младите хора, които им позволяват да се справят със стресови ситуации; ранното откриване на лицата, които са склонни към суицид, оказването на помощ и последващото им наблюдение.

В сътрудничество със Световната федерация по психично здраве и Международната асоциация по предотвратяване на самоубийствата, СЗО започна кампания „Отдели 40 секунди за профилактика на самоубийствата.“

Кулминация на кампанията ще бъдат проявите на Световния ден по психично здраве 10 октомври, чиято основна тема тази година е профилактиката на самоубийствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови