Набират средства за видео ЕЕГ система за педиатрията на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

Новата апаратура ще улесни диагностицирането, профилактиката и наблюдението на децата с неврологични заболявания

OFFNews
08 юли 2019 в 10:46 | 853 |0

Започна кампания за набиране на средства за закупуването на апаратура за видео ЕЕГ мониториране за единственото отделение по детска неврология в Южна България — в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Инициативата е на Асоциация „Алтернираща хемиплегия в детството“ и има за цел да бъде предоставена възможността за напълно безплатно използване на оборудването от пациенти на тази клиника. До момента единствената такава апаратура в България се намира в УМБАЛ “Свети Иван Рилски” София и записването за изследване става за месеци напред.

В момента клиниката в Пловдив разполага с видео ЕЕГ апарат, който позволява диагностика за кратки интервали на будност и сън. С новата и по-функционална апаратура наблюдението ще може да се провежда денонощно, в продължение на няколко дни, което позволява изследване на състоянието на най-малките пациенти в различни ситуации от ежедневието.

С подобна видео-ЕЕГ система разполагат някои от напредналите в лечението на деца с неврологични заболявания болници в света, а желанието на Асоциацията е децата в България да имат възможност да се възползват от тази система напълно безплатно. За да се направи подобно платено наблюдение в най-близката клиника (в Турция), семейството на пациента плаща около 2000 лв.

Видео ЕЕГ системата ще подпомогне диагностицирането, следенето на състоянието и лечението на деца с различни неврологични заболявания. Базовият пакет, заедно с допълнителните две камери и компютър, възлиза на стойност 18 583,11 лв. Цената включва доставката на апаратурата до клиниката, монтаж и инструктаж за употреба.

„ Апаратурата е незаменима за диференциране на епилептични от неепилептични пристъпи и за определяне вида на епилепсията”, коментира началникът на клиниката проф. д-р Иван Иванов.

С тази техника ще стане възможно продължителното наблюдение на деца с неврологични заболявания, като наред с ЕЕГ изследването се прави и видеозапис на пациентите. Така може да бъде изследвана по-тясно връзката между сигналите, които мозъкът подава, и реакциите на тялото, и да се уточнят причините за особени краткотрайни движения или поведения.

Клиниката разполага с квалифицирани кадри, които в реално време ще разчитат показанията от изследването и ще преценяват колко продължително да бъде то в зависимост от нуждите на съответния пациент.

„Надяваме се хората да подпомогнат кампанията ни, а чрез нея и децата с неврологични заболявания. Идеалната ни цел е най-малките да получават адекватно лечение в страната ни и вярваме, че всяка стъпка в тази посока е напредък“, сподели председателят на Асоциацията Антон Кацаров.

Дарителска сметка:

IBAN: BG59FINV91501017298883

BIC: FINVBGSF

Банка: Първа Инвестиционна Банка

Титуляр: Асоциация Алтернираща Хемиплегия в Детството

Основание: Дарение за видео-ЕЕГ

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !