Над 100 хиляди българи са със затруднения в говора и комуникацията

OFFNews 04 ноември 2019 в 10:53 1258 0

Снимка Pixabay

Над 100 000 са децата и възрастни в България, които имат затруднения в говора и комуникацията по официални данни, цитирани от БГНЕС. Това са хората с детска церебрална парализа, аутизъм, интелектуални затруднения, амиотрофична латерална склероза, мускулни дистрофии, инсулти, Алцхаймер, Паркинсон, синдром на Рет, вродени увреждания на слуха и др.

На адекватната политика в работата с хора с такива проблеми е посветена втората международна конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя ще се проведе от 4 до 6 ноември в столичния парк-хотел "Москва".

Конференцията е организирана съвместно с Министерството на образованието и науката, УНИЦЕФ България и ISAAC - международната асоциация за допълваща и алтернативна комуникация.

Главна цел на форума е да запознае всички заинтересовани със световния опит и съвременните подходи и технологии за допълваща и алтернативна комуникация (ДАК) за деца и възрастни. По време на конференцията ще бъдат изнесени пленарни доклади от водещи експерти от САЩ, Норвегия, Израел и Полша.

Ще бъдат организирани дискусии за политиките свързани с ДАК в областта на приобщаващото образование, ранната интервенция и социалното подпомагане. Ще бъде споделен опитът на българските специалисти, работещи с ДАК и личният опит на хора с увреждания, чийто живот е бил променен към по-добро, благодарение на помагащите технологии.

Участниците в конференцията ще могат да посетят организираната изложба и демонстрации на най-съвременните средства за ДАК от водещи световни фирми. В конференцията ще участват логопеди, ресурсни учители, специални педагози и психолози, хора с увреждания и техните семейства, както и представители на институциите в България.

Хората с проблеми в говора и комуникацията имат нужда от средства за допълващата и алтернативна комуникация, за да водят нормален живот. Тези средства, съчетани с достъп до таблет или компютър дават огромни възможности за комуникация на всички. Това могат да бъдат разпечатани символи, табла за комуникация, софтуер за комуникация, синтезирана реч, контрол с поглед или контрол с мисъл. За да бъдат използвани ефективно, трябва да се познават от хората с увреждания и от специалистите, които работят с тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови