Над 400 лекари от цял свят гостуват в София за 29-ия Конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия

OFFNews 05 септември 2019 в 16:30 1914 0

От 6 до 8 септември София е домакин на 29-ят Конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия. Международният форум ще се проведе в НДК, под патронажа на проф. Генчо Начев, президент на настоящото издание. Над 400 участници ще се включат в обсъждане на новостите в областите на сърдечната, съдовата и гръдната хирургия. Лектори ще са водещи специалисти от над 40 страни по цял свят. 

Днес беше валидирана и пощенска марка, специално изработена и пусната в тираж за 29-тото издание на научния конгрес. Автор на проекта за марката е художникът Вилиам Китанов.

На конгреса ще се представят новости, които през изминалите 10 години са били тествани и са доказали своя успех в трите области. Сред тях ще са транскатетерното имплантиране на сърдечна клапа през крака. Ще се дискутират и различни виждания за определени процедури. "Изводите от тези дискусии ще очертаят методи и техники, които ще бъдат прилагани и в бъдеще.", обясни проф. Начев на официална пресконференция за медицинския форум. По този метод са имплантирани вече над 350 клапи у нас. "В Сан Диего се борим да преодолеем 3,5 части от секундата забавяне в излъчването на видео сигнал, в която и да е точка по света, за да извършваме отдалечени манипулации", разказа проф. Стюард Джеймисън. 

Във форума ще се разгледа и роботиката като новост в областите. "В САЩ 90% от гинекологичните, 75% от урологичните и 65% от гръдните манипулации се правят с робот. Процентът при сърдечните все още не е толкова висок - 40-45%, но ще се увеличават тепърва.", разказа проф. Начев.

Проф. Стюард Джеймисън ще представи на форума обзор на развитието на сърдечните трансплантации, които се правят вече 50 години. "30 години по-късно мой пациент с трансплантирано сърце продължава да живее активно. Най-възрастният ми пациент с трансплантиран бял дроб е на 60 години, а извършихме трансплантацията, когато беше на 20 г.", разказа проф. Джеймисън.

Три са посоките, в които се работи за въвеждане на трансплантации на сърце. Технологично изкуствено сърце - да се намери тъкан, която да не предизвиква съсирвания на кръвта, когато преминава през него, отглеждане на животни, чиито органи няма да бъдат отхвърлени от човешкия организъм и създаване на функциониращ орган чрез генно инженерство. "Предстои да видим в бъдеще коя от посоките ще бъде развита най-бързо и успешно.", заяви проф. Начев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови