Над 80% от страдащите от подагра имат болни бъбреци

Кампанията „Подагра&Бъбрек. Направи връзка“ на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ отчете резултатите от прегледите

OFFNews 18 декември 2019 в 11:45 5029 0

Снимка УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

51 от пациентите, които са прегледани в рамките на кампанията „Подагра&Бъбрек. Направи връзка“, са с болни бъбреци. Общо 61 души са минали през Клиниката по нефрология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, съобщиха от лечебното заведение. Целта на инициативата е да се популяризират най-честите рискови фактори, водещи до увреждане на бъбреците.

„Известно е, че увеличеното ниво на пикочна киселина, което причинява подаграта, е сред основните фактори за бъбречни усложнения, тъй като има пряка връзка с метаболитния синдром и артериалната хипертония. Почти половината пациенти с високо кръвно налягане имат и висока пикочна киселина. Подаграта се преплита като сериозен сърдечносъдов фактор и с диабета“, обясни доц. Атанас Кундурджиев, началник на клиниката.

Средната възраст на хората, които са прегледани, е 53 години - 38 мъже и 23 жени. При 56 е установена  хиперурикемия (повишено ниво на пикочната киселина). 

„Добре е да се знае, че над 50% от подагрозните кризи се предизвикват от диуретици, които се използват много често при артериална хипертония, при сърдечна недостатъчност. Много е важно при пациентите в напреднала възраст, които имат повече заболявания, терапията задължително да се назначава от квалифициран лекар“, подчертава доц. Кундурджиев.

На всички пациенти са дадени препоръки за хранителния режим и начин на живот, които трябва спазват при наличие на високи концентрации на пикочна киселина и подагра. Препоръчва се избягване на месото и местните продукти, алкохола и газираните напитки (поради съдържанието на фруктоза). На болните с метаболитен синдром са дадени допълнителни разяснения за проследяване.

От изследваните 51 пациенти, при които се установи нефрологичен проблем, най-често се наблюдават:

• Хронично бъбречно заболяване II-IV стeпен
• Насложени уроинфекции
• Нефролитиаза (камъни в бъбреците)
• Кисти на бъбреците

При 28 пациенти е оптимизирано медикаментозното лечение, а 14 са насочени за хоспитализация към Клиниката по нефрология. Двама души на възраст 24 и 31 години са насочени за провеждане на генетично изследване за Umod.

При 9 пациенти е установена нефролитиаза (наличие на камъни в бъбреците). На тези пациенти бяха дадени разяснения за допълнителни изследвания. Двама са насочени за консултация с уролог, а други двама със ставни болки ще бъдат консултирани от ревматолог заради предполагаем реактивен/ревматоиден артрит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови