Над една четвърт от бюджета на НЗОК е за лекарства

OFFNews 05 ноември 2019 в 11:23 1260 0

Снимка Pixabay

Близо 26 на сто от бюджета на Здравната каса за догодина са предвидени за лекарства и това ще позволи достъп на пациентите до иновативните терапии, включени в позитивния списък, каза пред "Хоризонт" проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Той потвърди позицията на съюза бюджетът да бъде балансиран и да се вземе решение каква част от резерва би могла да се използва за покриването на здравноосигурителни плащания за лекарства, медицински изделия.

"Разгледахме бюджета, имаме решение на УС и сме склонни да го подкрепим", каза още проф. Гетов.

Той призова фармацевтичния бизнес да изплати на Здравната каса оставащите за последното тримесечие 90 милиона лева от отстъпките за лекарствата от позитивния списък.

Припомняме, че от тази година действа нов механизъм за гарантиране на предвидимост и устойчивост, според който преразходът над заложения бюджет за лекарства, се покрива от фармацевтичната индустрия. Целта е фирмите, чиито продукти формират най-голям преразход в бюджета, да връщат най-големи суми.

По новия механизъм НЗОК очакваше да получи 41 млн. лева или 20% от общия размер на очакваните отстъпки на стойност 207 млн. лева. За 9 месеца от началото на годината обаче са събрани под 40% от очакваното и за продуктите с най-голям преразход е платена нищожна сума. До 30 септември фармацевтичните компании са внесли обратно в касата 79.4 млн. лева или 39% от общата очаквана сума.

Причините за забавянето в събирането на отстъпките са както технологични, така и заради спорове между фирмите и НЗОК по платените количества медикаменти. Друг проблем е несигурността на компаниите относно бюджета за 2020 г. Парите, които те трябва да връщат на Касата са част от формирания преразход в него. Ако бюджетът е с изкуствено занижени разходи, фирмите ще трябва да го компенсират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови