Най-релаксиращата песен в света замества успокоителното преди операция (видео)

OFFNews 19 юли 2019 в 11:05 17363 0

Слушането на "най-успокояващата песен в света" преди операция може да действа като седатив, твърдят американски изследователи, цитирани от Би Би Си.

Пациентите, участвали в проучването, били разделени на две групи. Първите получили седативно лекарство, а на втората група пуснали песента "Weightless" от британската група "Marconi Union" в продължение на три минути. Тревожността на пациентите намалявала еднакво и в двете групи.

Песента действала успокоително и намалила тревожността, кръвното налягане и сърдечната честота при всички 157 души, участвали в изследването.

Стресът и тревожността преди операцията могат да повлияят на възстановяването след интервенцията. Но лекарства, които намаляват тревожността имат странични ефекти и се нуждаят от постоянен мониторинг от страна на лекарите.

Музикотерапията от друга страна е напълно безвредна и евтина. 

Някои от пациентите предпочитат да избират сами музиката, която да слушат. Изследователите от Университета в Пенсилвания ще изследват дали различните стилове музиката, избрани от пациентите, се отразяват на резултатите.

Според анестезиолога д-р Веена Граф, музиката осветява емоционалната зона на мозъка, активира връзките за възнаграждение и удоволствие. Това означава, че пациентите могат да бъдат в своя собствен свят, да се чувстват удобно и да имат контрол върху емоциите си. 

Музиката е безценен инструмент в медицината от много години. Той е бил използван в неврохирургията, за наблюдение на мозъчната функция, помага при аутизъм, може да отключи спомените и да подобри живота на хората с деменция.

Музиката може да лекува, стимулира и успокоява ума и тялото по много начини, но учените все още не са установили как точно се случва това.

Чуйте най-успокояващата песен в света:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови