Натурален протеин може да презареди имунната система за борба рака, твърдят учени

OFFNews 29 август 2019 в 10:22 1730 0

Снимка Pixabay

Натурален хормон презарежда имунната система за предотвратяване на разпространението на раковите клетки. Изследване на австралийски учени, цитирано от Daily Mail, показва, че това е възможно, с блокиране на протеина, който подпомага растежа на туморните образувания.

Става дума за клетки от групата на т. нар. „натурални убийци“, които са способни да спрат появата и разпространението на злокачествените образувания. Изследователите установили, че протеинът активин-А блокира имунните клетки, които пречат на разпространението на рака, но може да бъде „обезвреден“ с друг природен протеин – фолистатин.

С негова помощ учените успели да спрат действието на активин-А в човешки клетки и в клетките на лабораторни мишки и да блокират растежа на туморите и разпространението им.

Авторите на изследването предполагат, че са открили възможност за създаване на нови лекарства, които осигуряват по-ефективни резултати за предотвратяване на метастазите.

В идеалният случай нашият имунитет би могъл да се пребори с всички злокачествени новообразувания. Но по силата на определени физиологични механизми, туморните клетки по един или друг начин „заглушават“ имунитета, еманципират се от имунните клетки и продължават да растат и да се развиват.

Имунотерапията е насочена към презареждане на имунната система, за да е в състояние сама да унищожава злокачествените образувания, твърдят австралийските учени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews