Навиците, с които можем да държим кръвното под контрол

OFFNews 09 септември 2019 в 15:07 6338 0

Снимка Pixabay

Споменатите здравословни навици могат да подпомогнат поддържането на стабилно кръвно налягане, но не заменят нуждата от професионална помощ при проблем, пише изданието Women's Health и публикува няколко съвета, базирани на научни изследвания.

Хапвайте кисело мляко

Жените, които хапват поне пет пъти в седмицата кисело мляко, снижават риска от развитие на хипертония с 20% - това показват резултатите от изследване на Американската кардиологична асоциация „Епидемиология/Начин на живот 2016“. Важно е млякото да е без захар и други добавки.

Практикувайте йога

Една от основните причини за развитие на хипертония е хроничният стрес. Редовните занимания с йога помагат да се минимализира стресът и последствията от него. Струва си да се занимавате с йога поне два пъти седмично.

По-малко време в социалните мрежи

Изследване на специалистите от клиника "Гилермо да Саличето" (Италия) потвърдиха връзката между високото кръвно и времето проведено в социалните мрежи. Оказва се, че цифровият детокс настина влияе благоприятно.

Наспивайте се

Банален съвет, който действа. Нощният сън помага за регулиране на нивата на стреса. Осем часа на денонощие, лягане по едно и също време, проветряване на спалнята и поддържане на прохладна температура – това са факторите, които създават оптимални условия за пълноценен сън.

Проучете семейната си история

Ако някой от близките ви е бил диагностициран с хипертония преди 50-тата си година, вероятно сте в рисковата група. Затова е нужно да следите нивата на кръвното си налягане и да потърсите консултация със специалист.

Пийте сок от цвекло

Една чаша сок от цвекло сутрин може да понижи систоличното налягане с 4-5 пункта. Учените предполагат, че този ефект се постига за сметка на нитратите в цвеклото, които се превръщат в азотен оксид, който отпуска и разширява кръвоносните съдове.

Следете за здравето на венците и зъбите си

Болестите на венците са пряко свързани с много опасни заболявания – те могат да станат фактор за развитие на сърдечно-съдово заболяване и дори да предизвикат преждевременно раждане. Изследване на учени от Южна Корея още през 2015 г. потвърждава връзката между занемарената орална хигиена и високото кръвно.

Ограничете алкохола

Прекомерното количество алкохол повишава кръвното налягане, но минималните дози могат да защитят сърцето и кръвоносните съдове. Важно е да се контролира количеството и да не се злоупотребява.

Откажете цигарите

Пушенето е водещ рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и хипертония. Ако нямате този вреден навик, старайте се да избягвате пасивното пушене – в последните години изследванията все по-често свързват пасивното пушене с този риск.

По-често на слънце

Витамин Д, който получаваме по време на разходките на открито, помага да се контролира нивото на кръвното налягане. Изследване, чиито резултати бяха публикувани в The Lancet Diabetes & Endocrinology показва, че на всеки 10% повишение на нивото на витамин Д, рискът от развитие на хипертония се снижава с 8%.

Все пак не бива да забравяме, че е важно да защитим кожата си от прякото въздействие на слънчевите лъчи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови