Недоспиването увеличава риска от опасна алергична реакция, твърдят учени

OFFNews 19 септември 2019 в 15:10 1135 0

Снимка Pixabay

Недоспиването увеличава риска от развитие на смъртоносна алергична реакция. Рискът се повишава и при интензивно физическо натоварване, показва изследване на британски учени, цитирано от Medik Forum.

Специалисти от Addenbrooke's Hospital в Кембридж са установили, че интензивното физическо натоварване и недоспиването могат да направят алергията към ядките смъртоносна. Особено застрашени са пациентите с алергия към фъстъците.

В хода на изследването, проведено сред 126 доброволци с алергии, учените установили зависимост между недоспиването, физическото натоварване и остротата на алергичните прояви при тях. Оказало се, че при тези предпоставки са достатъчни 3 г фъстъци, за да има алергичен отговор.

Авторите на проучването предполагат, че резултатите могат да бъдат съотнесени и към хора с друг вид хранителни алергии.

Изводите от изследването са особено важни предвид факта, че почти всяко 50-то дете по света страда от алергия към фъстъците.

Тя се счита за една от най-опасните, тъй като може да провокира анафилактичен шок, при който се затварят дихателните пътища. Ако детето не получи адекватна помощ, в рамките на минути, може да се задуши.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови