Немски кардиолози описват симптомите за възможен сърдечен пристъп

OFFNews 15 октомври 2019 в 12:59 12736 0

Снимка Pixabay

Болки в долните крайници, слабост след изкарана вирусна инфекция, задъхване при изкачване на стълби, това са симптомите, които предупреждават за възможен сърдечен пристъп, твърдят специалисти от Немския фонд за сърцето, цитирани от MedikForum.

Болки в долните крайници

По думите на немските специалисти, някои видове болки в краката могат да бъдат сигнал за повишен риск от инфаркт на миокарда. Особено опасно е, ако болката възниква при ходене и спира, ако човек не се движи. Други симптоми са болките в пръстите на краката, в легнало положение, които спират, когато човек се изправи. Експертите констатират, че тези два типа болка са признак за атеросклероза в долните крайници.

"При атеросклерозата обикновено се калцират коронарните артерии. Затова болката в краката е сигнал да изследвате сърцето си", предупреждават представителите на фонда.

Задъхване

Още един признак на приближаващ сърдечен пристъп може да бъде задъхването при изкачване на стълби, дори след кратко разстояние. Кардиолозите поясняват, че сърдечната недостатъчност предизвиква респираторни разстройства по-често от заболяванията на белите дробове като астма и хронична обструктивна белодробна болест. Затова задъхването в много случаи е симптом за проблеми със сърцето.

"Ако при изкачването на стълби, човек е принуден да направи почивка, дори ако разстоянието е кратко, не бива да пренебрегва този сигнал. Задъхването, което се появява при незначително физическо усилие, е предупреждение за сериозно заболяване на сърцето", предупреждават лекарите.

Хронична умора след боледуване

Друг сигнал за сърдечносъдови проблеми е постоянната умора, която чувства човек след изкарана вирусна инфекция или простуда. По думите на лекарите, ако след боледуването, освен изтощение се наблюдават симптоми като отоци на краката, усещане за стягане в гърдите, непостоянен пулс или задъхване при незначително натоварване, трябва веднага да се провери състоянието на сърцето. Тези симптоми могат да са сигнал за възпаление на сърдечния мускул.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови