Немски пациенти ще се възстановяват у нас по здравна каса

Янка Петкова 26 септември 2019 в 16:07 6454 0

Снимка OFFNews

Германската национална асоциация на здравно-осигурителните каси (GKV-Spitzenverband) включи страната ни в списъка на държавите, които предоставят медицински амбулаторни услуги. Това беше съобщено на пресконференция с участието на представители на Германо-българската индустриално-търговска камара (БСПСПА), Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и представители на изпълнителната власт.

Така страната ни става една от 14-те европейски държави, в които GKV ще заплаща лечението и рехабилитацията на здравноосигурените германци.

Председателят на БСПСПА Сийка Кацарова представи и брошурата, с която ще бъдат рекламирани възможностите на българските бази пред здравно-осигурителните каси в Германия. Тя включва 26 хотела, които предлагат балнеолечение и рехабилитация.

По думите й през ноември предстои презентация на хотелите и центровете, включени в него. Очакванията са идната пролет страната ни да бъде посетена от около 5000 здравни туристи. Тя очерта и проблемите, които чакат решение – липсата на чартърни полети към летищата във Варна, Пловдив и Бургас; задържането на квалифицираните специалисти, които работят в базите и езиковата подготовка на персонала. По тези проблеми според Кацарова ще се търси съдействието на ресорните министерства.

На въпрос на OFFNews за видовете заболявания, за които ще се предлага лечение и рехабилитация у нас, д-р Ангелова, председател на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация заяви, че Българя има опит в работата с немски туристи. "Ние вече имаме информация те какво искат и какво търсят - това са пациенти, които имат основно заболявания на опорно-двигателния апарат.

Освен това България има невероятен климат, който идва като добавка към балнеолечението и таласотерапията. Климат, от който се повлияват изключително добре както костно-ставните заболявания, така и заболяванията на дихателната система. Доста е голяма палитрата, която бихме могли да предложим на немския пазар, друг е въпросът как ще се синхронизират нещата."

"България обслужва немски туристи, които идват да се лекуват у нас, от 50 години", каза Калин Драганов, представител на туроператор.  - Тя е много известна на немския пазар, проблемът беше, че когато германците идват да се лекуват у нас, не се реимбурсира балнеолечението им, за разлика от Унгария, Словакия и други страни. Това, че немските здравни туристи вече ще могат да получават 90% от финансирането чрез касите, ни прави напълно конкурентни на европейския пазар."

Според германския социален кодекс медицинските амбулаторни услуги за профилактика се възстановяват от здравно-осигурителните каси в държавите включени в този списък.

Включените български бази ще бъдат финасирани директно от касите, които изплащат 90% от средствата за лечение и разходите за лекарски процедури, а с еднократна субсидия се поемат останалите разходи. Всяко здравноосигурено лице в Германия има правото да ползва тази възможност веднъж на три години (и по-често при медицински показания).

В Германия в момента има 109 задължителни здравно-осигурителни каси. Над 73 милиона са здравноосигурените в GKV. Повече от 20 милиона души годишно използват възможностите за извънболнична профилактика в страната и чужбина. Месечната здравна осигуровка е около 230 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!