Неволята учи: Шнорхел маски стават евтини респиратори за COVID-19

OFFNews 30 март 2020 в 23:23 4339 0

Изследователи в Европа преобразуват евтини шнорхел маски в респиратори, за да лекуват пациенти или за защита за медицински работници, които се борят за овладяване на пандемията от коронавирус, съобщи БНР, позовавайки се на Ройтерс.

За да помогнат на здравните работници, екип от Чешкия технически университет работи с доброволци, за да се добавят филтри с военен клас към маски за шнорхел, които са предназначени за ваканционно плуване и обикновено се продават за около 600 крони (24 долара) в местните магазини.

Изследователите казват, че тестовете показват, че модернизираните маски дори надвишават защитата на маски клас FFP3, считани за един от филтрите с най-висок клас.

"Разпределяме маските по болници в Прага и на други места", каза шефът на чешкия университет Войтех Петрачек пред Ройтерс. "Направихме 2200 броя досега и тази седмица планираме още 10 000".

Междувременно белгийска болница пък тестват маски за гмуркане с шнорхел като респиратори за пациенти, по инициатива, разработена в Италия. Болницата "Еразъм" в Брюксел започва работа с местна компания за медицински изделия за разработване на маските, известни като Easybreath и които покриват цялото лице.

Идеята беше предложена от италиански инженери, които пуснаха дизайна си онлайн, като алтернатива на по-инвазивната техника за поставяне на тръба директно в гърлото на болен, когато няма медицински маски, които да вкарват кислород към белите дробове.

"Имаме медицински маски, но те са за еднократна употреба, така че като голяма част от света, ние се сблъскваме с недостиг на склад", казва Фредерик Боние, физиотерапевт, работещ по проекта, който използва 3-D печат за тръбите, за да свържете маски с кислородни респираторни апарати.

Вентилацията, която е необходима, за да помогне на пациентите да дишат, когато вече не могат да правят това самостоятелно, е от решаващо значение за спасяването на живота по време на пандемията, тъй като болестта атакува белите дробове.

"Решението е да се използват маски за гмуркане с шнорхел, но ние сме ги тествали само на доброволци", посочи Боние и добави, че болницата се нуждае от официално разрешение за употреба върху пациенти, тъй като маските трябва да бъдат леко модифицирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови