Няма да има недостиг на противогрипни ваксини, твърдят от МЗ

OFFNews 11 септември 2019 в 11:15 3848 0

Снимка Pixabay

Няма да има недостиг на противогрипни ваксини за хората на възраст над 65 години, съобщават от Министерството на здравеопазването. Имунизационният обхват с грипни ваксини е нас е твърде нисък, за периода 2013-2017 г. са се ваксинирали едва 2,4 на 100 души.

Изчисленията са на база извършени продажби, а не реално приложени дози. Заради ниския обхват с ваксината здравното министерство е разработило Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2020.

Целта за първата година от влизане в действие на Програмата е да се постигне 10 % имунизационен обхват, който да се повишава плавно всяка следваща година от действието й, като през 2022 г. той трябва да бъде 25%. 

МЗ ще извършва периодични оценки и анализ на изпълнението на имунизациите при лицата от целевата група и годишни отчети за дейностите по програмата. При констатирана необходимост ще се търсят възможности за разширяване обхвата на програмата, съобщават от ведомството.

От министерството уточняват, че принципът, по който ще се поставят ваксини, ще бъде заложен в Указание за реда за предписване, отпускане, отчитане и заплащане на ваксините срещу сезонен грип, осигурявани по Националната програма, изготвено от МЗ и НЗОК.

След влизането му в сила личните лекари ще могат да заявяват количества ваксини за лица от пациентската си листа, отговарящи на критериите. Съгласно проекта на Указанието срокът за извършване на имунизациите обхваща периода от 1 октомври до 31 декември т. г.

Имунизацията срещу сезонен грип е особено важна за хората в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60%, а смъртните случаи с 80%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови