Няма да се променят условията за изписване на лекарства за хронично болните пациенти, увериха от НЗОК

OFFNews 13 декември 2019 в 16:04 1395 0

Снимка Архив

Няма да се променят условията за изписване на лекарства за хронично болните пациенти, това потвърдиха и след заседание на Надзорния съвет на Здравната каса. Председателят на НС зам.-министър Жени Начева заяви, че е направена отстъпка и текстовете, които предизвикаха недоволство сред лекарите, ще бъдат коригирани, съобщи БНР.

Промяната в проекта на НРД беше предизвикана от несъгласието на общопрактикуващите лекари с предложението на Касата да бъде намален броят на лекарствата, които те могат да изписват за домашно лечение на хронично болни, както и да има промени в срока, за който ще имат право да издават рецепта за тези медикаменти.

По-рано днес против текстовете в чл. 49 се обявиха и от БЛС и заявиха, че ще настояват този член в Рамковия договор да не бъде променян.

Запазва се също обещаното увеличение на средствата в извънболничната медицинска помощ с 12 млн. лева повече за догодина и се предвижда увеличаване на клиничните пътеки в педиатрията, както беше заявено по-рано от Касата.

В Националния рамков договор се залага и текст, според който процент от общите приходи на лечебните заведения ще бъдат насочвани за заплати на медицинския персонал.

В основните текстове се предвижда намаляване на обемите за дейност в болниците, за да се ограничат свръххоспитализациите.

Окончателният вариант на НРД ще бъде ясен на 23 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!