Няма потвърдени случаи на коронавирус у нас

14 души са под наблюдение във ВМА със съмнение за COVID-19

OFFNews 27 февруари 2020 в 08:15 2379 0

Снимка ВМА

Няма потвърдени случаи на коронавирус у нас. Това съобщи тази сутрин ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Отрицателни са резултатите в двете лаборатории, които провеждат тестовете - Националната референтна лаборатория и лабораторията във ВМА.

В момента във военната болница са настанени 14 души, които имат симптоми близки до заболяването. Четирима са чуждите граждани - японец, египтянин, италианец и португалец.

Повечето от хоспитализираните са с проявена клинична картина на вирусно заболяване - зачервено гърло, кашлица. Трима души са с пневмония.

Днес следобед се очаква да излязат резултатите от пробите им.

По-рано съобщихме, че тази нощ бяха евакуирани 22 ученици и трима учители от Каварна, които бяха блокирани в Италия. Всички са в добро състояние и ще останат под домашна карантина 14 дни.

По граничните пунктове

За изтеклото денонощие в страната са влезли 14 400 лица и 12 100 превозни средства. На ГКПП Калотина бе регистрирано лице, пътуващо с товарен автомобил – с повишена температура, което е хоспитализирано във ВМА, заяви от своя страна главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция „Гранична полиция”.

С видеоконферентна връзка с дирекции от Европейската комисия са обсъдени бяха мерките, взети по всички граници на ЕС. Мерките взети у нас не са по-различни от тези в другите страни, каза Кичиков. Той съобщи още, че е било взето решение при констатиране на лица с някаква симптоми, независимо дали са за въпросното заболяване или друго грипно заболяване, да не бъдат връщани на съседна територия, а да бъдат приемани и обслужвани у нас. 

Предпазните средства

Главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира недостига на предпазни маски:

"Общопрактикуващите лекари в България са 4500. Разбирам затрудненията им, защото не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства. Количествата, които ние сме осигурили, са основно да покрием нуждите на екипите, работещи по летища и по граници, екипите на Спешна помощ, инфекциозните отделения, които ще работят с такива пациенти и колегите от „Гранична полиция”. Разбира се, там където е наложително, ние можем да отделим определен ресурс.” 

Летища и анкетни карти

На Терминал 1 на Летище София, където кацат повечето полети от Италия, е създадена нова организация. Всички пристигащи оттам ще преминават поотделен коридор, различен от общия, за да няма смесване на потоците. За да се улесни обработката, въпреки че и на двата терминала има термокамери, екипите използват и мобилни термометри.

Анкетните карти, които попълват пристигащите, ще бъдат раздавани още по време на полета от стюардесите, за да не се губи време. Днес ще бъде тествана система за онлайн попълване, така че да може да се събере информация още преди тръгване. Тази информация се подава на съответната здравна инспекция по местоживеене, за да може да бъде предоставена и на личните лекари и да се проконтролира 14-дневната карантина. 

Доц. Кунчев: Вносът на вируса е неминуем.

"Това е ясно на всеки, работещ в тази област, тук говорим за въздушно-капкова инфекция. Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на тези болни, за да намалим щетите. Почти във всички балкански страни има установени случаи. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпостранението на въздушно-капкова инфекция с каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани тези хора и да има адекватно лечение."

Със заповед на министъра на здравеопазването вече са създадени общинските щабове, за да се провери на местно ниво с какви сили и средства се разполага, както и какви са мерките, които ще се предприемат, допълни генерал-майор Мутафчийски.

Той коментира и публикациите в някои медии, че вече има доказани в България случаи на коронавирус и увери, че по заповед на министър-председателя в първия час, в който се установи положителен за коронавирус пациент, това ще бъде оповестено чрез средствата за масова информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови