Нормализира се работата във видинската болница, в Гоце Делчев не достигат защитни облекла

OFFNews 11 май 2020 в 09:44 1716 0

Дезинфекцията в МБАЛ "Св. Петка" не е била ефективна и заразата е продължила да се разпространява. Това съобщи пред bTV областният управител на Видин Момчил Станков. По думите му ситуацията се е променила едва след като екип на ВМА е обеззаразил лечебното заведение. За последните 72 часа там има само една положителна проба.

До момента заразените жители на областта са 170, от тях 44 са медици. Болницата изпитва сериозен дефицит на здравни специалисти, но въпреки призивите към 80-те медици от доболничната помощ да помогнат на колегите си, никой не се е отзовал.

Ситуацията се влошава допълнително и след подадените 30 молби за напускане от персонала на лечебното заведение през последния месец. Областният управител на Видин вече няколко пъти призова за помощ от специалисти в страната.

Трудности изпитва и болницата в Гоце Делчев, където доскоро имаше протести срещу досегашния ѝ ръководител д-р Владимир Миланов. След натиск и от страна на гражданите, той беше сменен от д-р Милан Първанов. В болница "Иван Скендеров" са настанени 4-ма от заразените с коронавирус от с. Осина. Там бяха установени 13 души само за едно денонощие, общият брой инфектирани е 23.

По думите на д-р Миланов състоянието на настанените при тях пациенти е задоволително, но възрастовият фактор и придружаващите заболявания утежняват протичането на болестта. Приетите болни са на възраст над 63 години.

Д-р Първанов каза още, че отделението по реанимация е преструктурирано и са добавени още легла. Медицинските лица в него са 7, от които двама лекари. Шефът на болницата коментира, че персоналът засега е достатъчен, но няма достатъчно защитни костюми.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови