Нов хирургичен метод за облекчаване на симптомите на Базедова болест

След операция в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", млада жена вече може да спи със затворени очи

OFFNews 22 януари 2020 в 11:25 3984 0

Снимка УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Иновативен метод за облекчаване симптомите на Базедова болест прилагат успешно от края на миналата година в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, съобщиха от лечебното заведение.

За този период в нея са били оперирани над 15 човека като резултатите са повече от обнадеждаващи. До месец след интервенцията пациентите възвръщат нормалния си начин на живот. Досега не са регистрирани усложнения.

Интервенцията е минимално инвазивна, като достъпът е през носната кухина. Операцията трае около 45-50 минути. Часове след нея болният е на крака, а на следващия ден вече може да бъде изписан.

Случаят на Мария

Сред пациентите, които са се подложили на хирургичната интервенция, е Мария - жена на 31 г. от София, диагностицирана с Базедова болест от няколко години. Младата жена е лекувана от ендокринолози и е постигнато нормализиране на хормоните.

За съжаление, последиците от заболяването (тиреоид асоциирана офталмопатия) се превръщат освен в медицински и в социален проблем за нея. Промяната във външния вид е налице. Младата жена има изпъкване и уголемяване на двете очи, като в един момент те дори са с различни размери. Разликата е осезаема, както за близките й, така и за хората, с които се среща ежедневно.

Амбицията да се лекува и промени ситуацията, в която е попаднала в следствие на неприятното заболяване, я свързва с лекарите от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ с ръководител доц В.Каракостов дм.

Преди операцията, освен промените изписани на лицето й, Мария е страдала от болка, хронично безсъние и дискомфорт, вследствие на повишеното налягане, което всъщност е възпрепятствало затварянето на клепачите. Днес вече няма и помен от неприятните симптоми, чувства се уверена в контактите с хората.

„Извършването на операцията през носната кухина е много по-елегантно и нетравматично за пациента. Старите техники включваха кожен разрез по хода на веждата, през лицето, по „рамката на очилата“, но това си е една козметична деформация, която е много стряскаща, особено за дамите“, обяснява д-р Асен Хаджиянев дм, началник на Референтния център за лечение на хипофизни аденоми към Клиниката по неврохирургия.

Заедно със своя колега, неврохирурга д-р Деян Попов дм, те за първи път в България започват да прилагат иновативния метод, който не е нов за света, но досега беше неприложим у нас. Той стана възможен след реализирането на проект, с ръководител проф. Марин Маринов дмн, за изграждането на енодскопска зала през 2015 г.

„Важно е да уточним, че оперативната интервенция за намаляване на орибиталното налягане е само част от комплексното лечение на болестта“, уточнява д-р Хаджиянев. 

За Базедовата болест

От Базедова болест страдат предимно жените (7:1). Обикновено се проявява в активна възраст (30-50 г.), но се среща и над 50 г. Съществува фамилно предразположение – наличие на член на семейството със същото или друго автоимунно заболяване увеличава риска от отключване на болестта. Другият основен фактор за появата й е силният стрес.

Базедовата болест е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, което възниква вследствие на ненормално усилената ѝ дейност. В някои случаи, когато са много завишени определени хормони (тиреоидните), се наблюдава прекомерна изпъкналост на очите (те могат да увеличат многократно обема си) и да предизвикат напрежение, болка и дори намаляване на зрението и/или двойно виждане. Особено неприятна е невъзможността да се затворят клепачите по време на сън.

Освен козметичен (възприятията за тези хора са, че са „с очи изхвръкнали от орбитите“ и „поглед на „безумец“), проблемът е и медицински, тъй като е свързан със силно напрежение в очите, проблеми със съня, умора, невъзможност да се затворят клепачите. 

Сред световните звезди, които са засегнати от Базедовата болест, са Опра Уинфри, Рот Стюарт. У нас сред знаменитостите, които открито говорят за проблема си, е актрисата Ернестина Шинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови