Нов случай на агресия към медици

OFFNews 09 септември 2019 в 14:35 2362 0

Снимка Pixabay

Двама лекари и четири медицински сестри от Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново са били бити и обиждани от пациентка и нейни близки, съобщава здравният портал zdrave.net, цитирайки регионалния всекидневник „Борба“.

Издевателството над специалистите е станало в късния следобед в сряда, а причината – желанието на пациентката и роднините й да бъде излекувана веднага. Жената е била хоспитализирана през август заради пневмония, но по собствено желание е напуснала стационара, за да отиде на… сватба. Когато се върнала, вследствие на недовършената терапия, здравето й било влошено. Въпреки че първоначалното лечение останало за сметка на болницата, медиците решили отново да я приемат в клиниката.

„Скандалът избухва, защото близките на жената са възмутени, че лечението продължава все още, и очакват тя да бъде излекувана едва ли не с магия. Няма обяснение за агресията на нискоинтелигентни, неквалифицирани и абсолютно невъзпитани хора върху четири медицински сестри и двама лекари, които се опитват да помогнат на тяхната близка. Повод за разправията става това, че пациентката е повишила температурата си до 37 градуса!“, заяви управителят на респираторната болница д-р Стела Денчева.

По думите й придружителите на болната са крещели: „Заповядвам ти веднага да излекуваш майка ми, щото си длъжна“. Последвали словесни нападки и обиди, а после пациентката и четирима нейни близки проявили физическа агресия срещу дежурния персонал.

„Няма обяснение за агресията, изискваща криворазбрани задължения от медиците, само защото са положили Хипократова клетва! Няма обяснение и професионализмът на нагрубените медицински специалисти и физически наранената медицинска сестра, които, стискайки зъби, залагат на дълга си и продължават да обгрижват агресорката, която продължава лечението си в болницата, защото здравното заведение не може да откаже медицинска помощ“, допълва д-р Денчева.

Управителката на специализираната клиника призова за съпричастност към нападнатите й колеги и остро осъждане на непристойното поведение на пациентката и близките й.

За случая д-р Денчева вече е информирала Регионалната асоциация на професионалистите по здравни грижи и Районната лекарска колегия във Велико Търново. Местната съсловна организация обяви след нападението на медицинската сестра в Горна Оряховица тази година, че ще поеме правната защита на лекарите, станали обект на насилие на работното им място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови