Нова мода: Постковидна терапия в Павел баня

Зорница Йончева 25 януари 2021 в 20:50 17527 0

Пандемията рязко промени начина ни на живот. Затвори ни вкъщи, ограничи пътуванията ни по света. Туризмът е сред най-потърпевшите браншове от ковида.

А в същото време има ниши, които точно ковидът отваря. В Павел баня са го измислили. Хотел "Севтополис" предлага постковидна терапия и само броени дни след обявяването й, тя вече е хит.

Още щом екипът на Севтополис Медикал & СПА Хотел в Павел баня е разработил и предложил пакета, в рамките на няколко дни е получил първото записване. Повечето посетители са индивидуални, но идват и малки екипи да поработят и да смесят работата с удоволствието. 

Може да не си даваме сметка, но България има СПА туризъм на световно ниво. Не само заради минералната вода, а защото у нас има вече много медицински хотели, които имат и персонал, и апаратура и разработени програми, които биха погли да помагат в процеса на възстановяване след болестта. Освен всичко това, Севтополис Медикал & СПА Хотел са намерили и нишата, в която да го предложат.

Да, СПА не е лъскава опаковка на козметични процедури за суетни дами. СПА е медицина с добре подготвен екип от рехабилитатори, кинезитерапевти, които минават нови и нови курсове за работа с последната апаратура, или пък по източна медицина.

Как го правят в Севтополис Медикал & СПА Хотел?

След рецепцията се посещава лекарския кабинет.

Лекарите съставят индивидуална програма на госта, препоръчват най-подходящите процедури измежду десетките възможности, съобразно оплакванията и заболяванията.

От постковидната терапия се възползват най-вече хора, изкарали много тежко болестта, лежали в болница, разказва д-р Лилия Лефтерова, лекар в Севтополис Медикал & СПА Хотел, специалист по физикална терапия и китайска медицина.

Д-р Лилия Лефтерова

Организмът на човек след тежко протичане на ковид е в сериозен срив, затова в хотела се гордеят с разработената програма от техни лекари и рехабилитатори, съвместно с гостуващи лекари. За да ликвидира тежките последствия от вируса тя е и доста дългосрочна и е замислена на три етапа. Първоначално е 7-дневна програма, след което следват 21 дни домашно лечение. След него се препоръчва още 7 дни процедури в хотела, за които гостът ще получи 5 процента отстъпка от цената, следват още 21 дни у дома. Ако финализира програмата с още 7 дни, гостът на хотела получава 10 процента отстъпка. И ето тук идва разликата от медицинския и просто спа хотела. Тук грижата е комплексна.

Специално за постковид тя включва дихателна гимнастика, която се прави в малки групи.

В края на 7-дневния престой гостът на хотела получава в една папка описани всички упражнения, продължителността и начина на изпълнението им, както и допълнителни препоръки относно домашното си лечение.

Мнозина от нас не дишат с пълния капацитет на дробовете си.

Изключително важно е дихателната ни система да е здрава, за да може тялото ни да приема достатъчно енергия отвън и да работи правилно. Това ни прави по-жизнени и дори щастливи – вярва д-р Лефтерова. Важно е и храносмилателната система да е здрава, защото чрез нея се приема другата енергия. Правилната комбинация от дихателна гимнастика, подбран хранителен режим, упражнения и подпомагането на тялото от супер модерната апаратура, водят до преодоляването на остатъчните симптоми от болестта като липсата на сила. Хората спират да кашлят, са наблюденията на д-р Лефтерова. Един от нейните пациенти е дошъл толкова отпаднал, че първия ден успял да поплува едва 5 минути в минералния басейн. В деня на тръгването си изкарал в басейна половин час.

Изразени депресивни състояния

също са сред оплакванията на изкарали тежко ковид, са наблюденията на д-р Лефтерова.

Дългото залежаване по време на болестта при много от пациентите й е провокирало и обострянето на хронични заболявания, за които се назначават допълнителни процедури.

Радон

– благодарение на този елемент се случват чудесата в Павел баня, смята д-р Лефтерова. Той е радиоактивен елемент, който действа противовъзпалително, регенериращо и това, което ценят пациентите – обезболяващо.

В билковата сауна всеки ден се зареждат различни билкови аромати, влияещи благотворно на хора с дихателни проблеми.

2900-3100 калории на ден. Толкова трябва да получават хора, преболедували наскоро ковид.

Храната на всеки и особено на боледуващи и възстановяващи се след боледуване трябва да бъде качествена. Затова от държащите на реномето си хотели, какъвто е Севтополис Медикал & СПА Хотел в Павел баня, поръчват продуктите на ферми от региона.

Персоналът спазва всички правила за безопасност и носи правилно маските през цялото време. Навсякъде има дезинфектанти, а са закупили и бактерицидни лампи, с които дезинфекцират всички кабинети и пространства в края на деня.

Храната е закуска и вечеря на блок маса, като, за да спазени всички мерки за безопасност и дистанция, се сервира от персонала зад стъклени витрини.

Финландската сауна е със солни тухли, което доказано действа добре на хора с дихателни проблеми.

Възстановяващите се от ковид имат нужда и от специална диета. В хотела менюто им се подготвя отделно и е различно от това за другите гости. Специалистите препоръчват на тези хора т. нар. висококалорийна диета. В хотела тя е разработена на база диета номер 11, формулирана за туберкулозно болни и въобще възстановяващи се от тежки белодробни инфекции. Те получава 5-разово хранене - освен закуска и вечеря, получават и обяд, както специално приготвено според деня детоксикиращо смути (един ден е зелено, друг- жълто или червено), имуностимулиращ чай и канген вода.

Канген вода

Японците не просто ценят и проучват водата, те въздигат и това в изкуство, както правят с всичко, търсейки чудото на божествената сила във всяка природна даденост. В японски болници са разработили апарат, който превръща водата в канген вода, утоляваща 6 пъти по-бързо жаждата, алкална, влияеща добре на метаболизма. Такъв апарат вече има и в Севтополис Медикал & СПА Хотел.

Вибрации

Учените смятат, че всяка клетка на нашето тяло има честота на трептене. Модерен апарат с вибрационна процедура провокира тази честота, за да се отключат оздравителните процеси в тялото. Дали чрез тези вибрации не можем да се подмладим на клетъчно ниво…

Всеки ден на възстановяващите се в хотела от ковид им се прилага половин часова матрично-ритъмна терапия. Немски апарат раздвижва лимфата, като се набляга на болното място. Той вибрира с честотата на вибрациите на здравата клетка.
На гостите на постковидната програма в пакета им се включва три пъти и въздушно-вихрова вана с магнезий, който се усвоява и през кожата, или андулационна терапия - отново разработен в Германия апарат, който раздвижва лимфната система, действа детоксикиращо и подпомага самооздравителните процеси в организма.

Севтополис Медикал & СПА Хотел предлага и пакети с включени допълнителни лечебни процедури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови