Нова ваксина срещу коремен тиф може да предотврати почти нелечим щам на болестта

С нейна помощ може да бъде овладяна епидемията в бедните страни, твърдят учени

OFFNews 05 декември 2019 в 12:25 6080 0

Снимка Pixabay

Нова ваксина срещу коремен тиф дава отлични резултати и с нейна помощ може да бъде предотвратено разпространението на почти нелечим щам на инфекцията, твърдят учени, цитирани от Би Би Си.

"Ваксината действа фантастично и предотвратява заболяване, което засяга най-уязвимите деца по света“, казва пред Би Би Си проф. Андрю Полард от университета в Оксфорд, който участва в експеримента.

Според специалиста заболяването, освен здравословно, е и финансово бреме, тъй като голяма част от бедните семейства не могат да си позволят антибиотичното лечение, което се прилага. Затова фактът, че има ваксина, с която може да се контролира болестта, е вълнуващ момент, признава специалистът.

Директорът на консорциума за създаването на ваксина срещу коремен тиф д-р Катлийн Ноузил казва, че ваксината може да намали заболеваемостта и да спаси живота на населението в страните с лоши хигиенни условия на живот и замърсена вода.

Като част от проучването са били ваксинирани децата в Пакистан, Непал, Малави и Бангладеш. Те ще бъдат проследени, за да се установи с каква продължителност е действието на ваксината.

Защо е необходима ваксина?

Неотдавна Световната здравна организация предупреди, че коремният тиф е придобил сериозна антибиотична резистентност и светът „достига лимита“ на сегашните методи на лечение. С интензивната урбанизация в развиващия се свят най-ефективната превантивна мярка - чистата вода и хигиенизирането на санитарните помещения, са непостижима цел за много страни.

И въпреки че вече са налични две ваксини срещу тиф, нито една от тях не е лицензирана за деца под две години, така че най-уязвимата част от населението е незащитена.

Колко лоша е ситуацията в Пакистан?

"В момента в Пакистан върлува щам на коремния тиф, който е развил резистентност към всички, освен един от антибиотиците, които използваме за лечение на болестта. Това създава опасност да се върнем към времената, когато коремният тиф убиваше една пета от заболелите", казва д-р Сет Бъркли, главен изпълнителен директор на Алианса за ваксини, пред Би Би Си.

Епидемията е започнала в Хайдарабад, в провинция Синд, през ноември 2016 г. и над 10 000 души са заразени.

Алиансът поема разноските по ваксинирането на девет милиона деца в провинция Синд. Районът сега ще стане първият в света, който добави ваксината към рутинните имунизации в детска възраст.

"Тази ваксина би трябвало да играе ключова роля за поставянето под контрол на това опасно огнище, след като бъде въведена в рутинните програми за имунизация на повече страни, намалявайки ужасните щети, причинени от коремния тиф по цял свят", казва Д-р Бъркли.

Към оптимистичните прогнози за овладяване на заболеваемостта са резултатите от ваксинациите в Пакистан, където е отчетено намаляване на заболеваемостта с 80%.

За болестта

Тифозната треска се причинява от силно заразната бактерия Salmonella Typhi и се разпространява чрез замърсена вода и храна. Наричат коремния тиф „болест на бедните“, защото се среща най-често в страни с лоши хигиенни условия на живот и липса на чиста питейна вода.

Симптомите се изразяват в продължителна треска, главоболие, гадене, загуба на апетит, запек. Усложненията може да имат фатални последици – като вътрешно кървене при 1 на 100 души.

Трудно е да се определи точната статистика на заболеваемостта, но по последни данни коремният тиф засяга около 11 и 21 млн. души, а ежегодно от заболяването умират от между 128 хиляди и 161 хиляди души.

Световната здравна организация акцентира върху проблема с тифозната треска в специален бюлетин и призова за извънредни мерки. Част от призива бе организирането на кампания за ваксиниране на децата в Непал. Така бяха имунизирани над 20 000 деца на възраст от 9 месеца до 16 години в долината на Катманду. Изборът на популацията не е случаен, тъй като тифът е основен обществено-здравен проблем. Вследствие проведената ваксинация случаите на коремен тиф са намалели с 81% още през първата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews