Новата болница в Ухан вече приема пациенти

СЗО: Няма пандемия от коронавирус

OFFNews 04 февруари 2020 в 17:35 2334 0

Новата инфекциозна болница с 1000 легла, построена за 10 дни в Ухан, прие днес първите си 50 пациенти, преместени от претоварените здравни заведения в китайския град, откъдето тръгна епидемията на новия коронавирус, съобщи БТА.

От вчера в лечебното заведение дежурят екипи военни медици от китайската армия - общо 1400 души. Някои вече са натрупали опит в борба с епидемиите от тежък остър респираторен синдром (ТОРС) и ебола.

Модулната сграда от над 400 стаи с обща площ 34 000 квадратни метра е със същата конструкция като специалната болница, построена през 2003 г. в предградие на Пекин за лечение на пациенти, страдащи от ТОРС.

Специализираната болница за лечение на заразени с новия вирус е наречена "Хошъншан" ( Планина на Огнения бог - божество от таоистката митология, което бълва пламъци и унищожава с тях всякакви зарази по хората).

По-късно тази седмица се очаква в Ухан да заработи още една подобна болница, наречена "Лейшъншан" ("Планина на Бога на светкавицата") с още 1600 легла, посочва АФП.

Китай призовава всички страни да обединят усилията си пред лицето на кризата в общественото здравеопазване, причинена от новия коронавирус, заяви говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин, цитирана от ТАСС.

В момента няма пандемия от коронавирус в световен мащаб, е заявил висш служител на Световната здравна организация, цитиран от Ройтерс.

Служителят на СЗО добавя, че все още се тестват антивирусни лекарства и че в момента епидемията е във втора фаза, при която има епидемия от коронавирус с множество огнища и здравните власти се опитват да гасят всяко едно от тях.

Той определи като положителна информацията, че СЗО не вижда доказателства за мутация на коронавируса. "Това е доста стабилен коронавирус".

За да се спре предаването на този вирус е много важно болните хора да носят маски, отбелязват от СЗО. Необходимо е те да прилагат и други профилактични мерки, включително редовно миене на ръцете.

Китайската национална комисия по здравеопазване обяви по-рано през деня, че до понеделник включително броят на потвърдените случаи на коронавирус в страната е достигнал 20 488, което означава общо 20 600 в световен мащаб. В тежко състояние са 2 788 души.

В Китай вирусът вече е отнел живота на 425 души, което представлява смъртност от 2,1% от общия брой заразени, като в провинция Хубей са регистрирани 97% от всички смъртни случаи в страната. Под наблюдение са поставени 171 329 души, докато до края на вчерашния ден са били освободени 12 755.

Междувременно дисциплинарната комисия на регионалната организация на комунистическата партия в провинция Хубей, където избухна епидемията, освободи от длъжност заместник-ръководителя на местния клон на Червения кръст Чжан Цин и наложи вътрешопартийно наказание на двама негови подчинени.

Агенция Синхуа съобщи, че полицията в северния китайски град Тянцзин е задържала 36-годишна жена, след като "умишлено скрила" контакта си с лице от район, засегнат от коронавируса.

Според информацията жената, идентифицирана само с фамилното име Лю, е нарушила усилията за превенция и контрол чрез действията си и местните органи за обществена сигурност са й наложили мярка "административно задържане". Не се уточняват подробности за действията на жената или кога и дали ще бъде освободена, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня, че Китай наложи строги ограничения на транспорта в най-засегнатите от вируса райони и призова всички, които са посещавали Хубей, където са почти всички смъртни случаи, да се изолират за 14 дни. Властите в някои райони заплашиха с тежко наказание всеки, който нарушава закона във връзка с усилията за борба с вируса. Съд в североизточната провинция Хейлунцзян заяви на 31 януари, че лицата, които умишлено разпространяват вируса, може да бъдат осъдени на смърт.

Външното министерство на Северна Корея наложи ограничения за влизането и излизането на чуждестранни дипломати като мярка срещу разпространението на новия коронавирус, съобщи във Фейсбук посолството на Русия в Пхенян, цитирано от ТАСС.

Много членове на дипломатическия корпус често излизат за кратко от КНДР, за да пазаруват от чужбина. Сега това става невъзможно. Новоназначени дипломати също не може да пристигат в страната.

Премиерът на Камбоджа Хун Сен възнамерява утре да посети китайския град Ухан, за да подкрепи камбоджанските студенти, изолирани там заради епидемията. Премиерът е информирал китайските власти за намерението си и очаква разрешение от Пекин, предаде ТАСС. На 27 януари бе съобщено за първия случай на заразен с новия коронавирус в Камбоджа.

От Русия излетя първият от общо пет военни самолета, които ще евакуират руски граждани от Ухан. С машината пътуват военни медици и вирусолози с диагностична апаратура, средства за индивидуална защита и медикаменти, съобщава ТАСС.

Според оценка на руското посолство в провинция Хубей (с център Ухан) има 341 граждани на Русия, 183 от които са установили връзка с дипломатите и 132 са изразили желание да се евакуират.

Сред заразените с коронавирус в Ухан няма руски граждани, уточни пред журналисти в Пекин посланикът на Русия в Китай Андрей Денисов.

Белгийски гражданин, върнат от Китай в неделя с полет през Франция, е носител на новия коронавирус. Това съобщава БТА, като се позовава на данни, цитирани от министъра на здравеопазването Маги де Блок.

Преди ден от Китай в Белгия бяха върнати деветима белгийски граждани. Изследванията на осем от тях са били отрицателни.

Носителят на вируса, който засега няма симптоми на заболяване, е настанен в болница в Брюксел.

Великобритания препоръча на гражданите си да напуснат Китай, ако могат, тъй като спирането на полети и ограничаването на придвижването ще затруднят още повече отпътуването през следващите седмици, предаде Ройтерс, като цитира изявление на британския външен министър Доминик Рааб в изявление.

Виетнам ще постави под карантина за поне 14 дни в два военни лагера край Ханой 950 свои граждани, които ще се върнат със самолет от Китай, като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс. Днес виетнамските власти съобщиха за нов случай на заболяване от коронавирус в страната, с което броят на заразените достигна девет.

Сингапур съобщи за шест нови потвърдени случая на заразени, четирима от които са се заразили в местен магазин за здравни продукти, обслужващ предимно китайски туристи. Другите двама са сингапурски граждани, евакуирани от Ухан. Така броят на регистрираните заразени с коронавируса в Сингапур достигна 24. Всички предишни 18 случая бяха свързани с неотдавнашни пътувания до Ухан. Три четвърти от населението на Сингапур е от китайски произход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови