Нови 16 положителни проби до момента, 218 са заразените лица

OFFNews 24 март 2020 в 18:16 5276 0

Снимка Архив

16 са потвърдените пациенти с коронавирус, но лабораториите продължават да работят, затова броят им не е окончателен. 218 са заразените лица, съобщи на брифинг шефът на националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Новите пациенти с коронавирус са от Стара Загора, Плевен, Пазарджик, София, Добрич и Варна. В критично състояние няма.

В Пирогов не е установено все още дали тежкоболният пациент, приет наскоро интубиран, е положителен за коронавирус. Има интересен случай във ВМА, цяло семейство е заразено, най-засегната е майката, която е с двустранна бронхопневмония.

21 болни с коронавирус има настанени във ВМА, още толкова настанени са със симптоми, 40 се наблюдават с ежедневни консултации по телефона. Този подход ще прилагат и Пирогов, и Александровска.

Децата, които са с положителни резултати, оправдават тенденцията, че по-леко прекарват вируса.

Най-големи са усилията за наблюдение на ромските общности. Няма друга група, която да се радва на такова голямо внимание, обясни в отговор на въпрос ген. Мутафчийски. Полагат се огромни усилия, уточни той.

Карантинираните вкъщи не бива да се чустват пренебрегнати. Не е нужно да имаме връзка, ако нямат симптоми. Изтича карантината на първите поставени под карантина. Свършва и 21-дневният срок на хората, които се лекуват от коронавирус вкъщи, обясни шефът на щаба.

Няма данни за нито едно лекарство, което може да се използва превантивно, за да не се разболееш от коронавирус, допълни той. 

По-рано премиерът Борисов взе отношение по въпроса за бързите тестове:

"ЕК прави обща поръчка, заявили сме 1 млн. и аз истински вярвам, че колегите в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест е по-добър. Това е добро соломоновско решение."

Цялата световна индустрия се пренастройва, за да произвежда защитни облекла. Имаме изключително мощен ай ти сектор, автомобилен клъстър, до 2-3 седмици ще произвеждаме апарати за обдишване и аспиратори, каза премиерът. 

Всички се шегуваме с Мутафчийски, но когато се вземат мерки, трябва да се спазват. Единственото доказано е социалната изолация. Не 100, не хиляда процента, цялата ми лична убеденост е, че щабът се справя перфектно, нямам и една забележка към тях. Когато българския народ пуска шеги за някого, той е значим човек, разтълкува колажите с шефа на оперативния щаб Борисов - най-малко е завзел вниманието на хората и доверието.

Някой да каже, че капацитетът на болниците е изчерпан е несериозно, коментира Борисов. Ако някоя болница се чувства претоварена с 15 пациента, когато започнем да плащаме по 1000 лв. отгоре в края на месеца, да не се окаже, че са малко?

Темата с капацитета на болниците беше повдигната на предишен брифинг от самия шеф на оперативния щаб, който обяви, че капацитетът на ВМА и Пирогов е изчерпан.

Защо се създаде този съвет? Този съвет е помощен орган, мозъчен тръст. Ако ще спорим, по-добре тук в МС отколкото по телевизиите в студиата, обясни решението си премиерът.

Ние като по-малки и по-бързи стартирахме доста процедури по-рано.

А представете си ледената пързалка да е морга, риторично запита Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови