Нови случаи на хранително отравяне през изминалата седмица

OFFNews 25 ноември 2019 в 13:23 2048 0

Снимка Pixabay

22 деца от с. Хаджидимитрово, Ямболско, са били хоспитализирани с оплаквания от болки в корема, гадене, многократни повръщания, след консумация на една и съща храна в училищния стол, показва справката на МЗ за епидемичната обстановка в страната.

Храната се доставя от фирма за кетъринг. Според резултатите от взетите микробиологични изследвания на болните деца, от РЗИ-Ямбол и ОДБХ-Ямбол, при всички е изолиран Staphylococcus aureus. При 7 се изолира и Campylobacter, а при 1 дете - и Escherichia coli. За източника на инфекцията се провежда изследване на персонала от столовата, както и проби от наличната храна, от посуда и повърхности.

Взрив от хранително заболяване при ученици е бил регистриран и в училище в гр. Твърдица. 12 деца са били със стомашно-чревни оплаквания след консумация на закуски, закупени от училищния бюфет. След консултация децата са оставени на домашно лечение. На място е извършено епидемиологично проучване от екип на РЗИ-Сливен и ОДБХ-Сливен. Взети са проби от храна, посуда, ръце и външна среда за анализ. Епидемиологичното проучване продължава.

В Министерство на здравеопазването е постъпила информация към докладвания вече епидемичен взрив от вирусен хепатит тип А в община „Люлин“, кв. „Филиповци“. Към 15.11.19 г. заболелите са 18 деца и 2-ма възрастни. Столичната РЗИ контролира изпълнението на предписаните противоепидемични мерки. В района на квартала, с ваксина срещу вирусен хепатит тип А, са обхванати 117 лица.

Подобен случай е регистриран в с. Найденово, област Стара Загора, при който от вирусен хепатит А са заболели 9 лица (деца, ученици и възрастни). Всички са хоспитализирани. Предприети са необходимите противоепидемични мерки по изолация на болните, издирване, наблюдение и профилактично изследване на контактните лица. Извършена е крайна дезинфекция в детската градина и училището.

Общо 4 353 са случаите на остри заразни заболявания срещу 4 615 случая за предходната седмица. От тях 3 367 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 3 660 случая за предходната седмица.

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 88,44 на 10 000 души срещу 96,14 на 10 000 души за предходната седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови