Новите технологии в помощ на хората с аутизъм

OFFNews 07 ноември 2019 в 16:20 2010 0

Снимка Pixabay

На 11 ноември в София ще бъде открита Първата международна конференция „Аутизмът не е присъда!", която ще повдигне важни въпроси, свързани с диагностицирането, социалната интеграция и възможностите за успешна адаптацията към околния свят на хората от аутистичния спектър. 

Интерес сред участниците във форума ще предизвика темата за възможностите на новите технологии в помощ на хората с аутизъм. Те ще могат да научат как хуманоидните роботи могат успешно да бъдат част от интервенциите за деца от аутистичния спектър, помагайки им в разпознаването и изразяването на емоции.

Представители на проекта „DE-ENIGMA" от Сърбия ще запознаят публиката с възможностите на хуманоидния робот Майло, който успява да ангажира вниманието на децата с аутизъм и влияе позитивно на развитието на социални и комуникативни умения при тях.

Ще бъдат коментирани приложният поведенчески анализ в световната общност; ролята на родителите като неразделна част от терапевтичния план. Ще бъдат обсъдени задачите при развиване на професионални и житейски умения – в помощ на самостоятелността. Присъстващите ще могат да се запознаят с възможностите за дентална терапия при децата с аутистично разстройство.

"Форумът има за цел да подпомогне „постигането на максималния капацитет на възможностите на детето, което позволява включването му в социалния свят, споделя Владислава Цолова, председател на Сдружение „Аутизъм днес", организатор на събитието.

Аутизмът се появява в ранното детство и засяга начина, по който комуникира човек, ограничавайки неговите способности да установява пълноценна връзка с другите, да изгражда приятелства и да изразява привързаност. В дните от 11 до 13 ноември конференцията „Аутизмът не е присъда!" ще представи работещи решения как да бъдат преодолени тези дефицити и освен лекционна част ще включва и уъркшопове с практическа насоченост.

Форумът е полезен както за специалисти в областта – психолози, логопеди, специални педагози, терапевти, лекари, хора, ангажирани в научните изследвания в областта, така и за учители, родители и други засегнати от проблема. 

Повече информация за програмата на конференцията и как да се включите в нея можете да научите на autism-conference.com.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови