Обсъждат нови правила за информирано съгласие

OFFNews
30 януари 2020 в 15:51 | 645 |1

Нови правила за информирано съгласие при медицински интервенции ще обсъждат специалисти по акушерство и гинекология и пациентски организации, съобщава БНР.

Кръгла маса за правата на пациентите ще бъде организирана на 3 февруари. 

Според Мария Генова от Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве" информираното съгласие е документ, който удостоверява, че пациентът разбира състоянието си и е съгласен да му бъдат извършени съответните процедури. 

Тя уточни, че според законодателството пациентите имат право на достъп до отворена информация, според която да вземат решение дали да приемат или не предложеното лечение. Генова цитира статистика, според която при 80% от жените с ендометриоза има пропуски в процеса на информиран избор.

По думите й у нас е честа практика да се подписва информирано съгласие непосредствено преди операция, без пациентът да получи необходимите разяснения, за да осъзнае реалните последствия от това, което му предстои.

В работната група участват специалисти по акушерство и гинекология, представители на Асоциацията на студентите медици в България, Националната пациентска организация, Българската асоциация за закрила на пациентите. 

kokoten

Рейтинг : 1057

30.01 2020 в 18:43 1
+ 0
- 0
Абсолютни глупости...