Общинските болници нямат ресурс за лечение на коронавирус, искат помощ от държавата

OFFNews 02 април 2020 в 11:07 1793 0

Снимка Pixabay

Общинските болници в страната не разполагат с необходимия ресурс за лечение на болни с коронавирус, алармират от Националното сдружение на общините (НСОРБ). В писмо до здравния министър Кирил Ананиев и Националния оперативен щаб сдружението настоява за подкрепа при преструктурирането на общинските лечебни заведения за нуждите на пациенти с Covid-19.

От НСОРБ уверяват, че кметовете по места вече са предприели действия за ремонт и оборудване на общинските лечебни заведения. Оттам посочват, че в 79 общински болници са обособени 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с Covid-19, а 2908 легла са осигурени за болни без усложнения. Почти всички общини са открили кампании за подкрепа, тъй като в местните бюджети не са предвидени средства за редица от необходимите дейности в условията на извънредното положение.

От сдружението посочват, че следят внимателно постъпващата информация от общините и вече разполагат с ясни изводи за проблемите, свързани с преструктурирането на общинските болници.

Най-сериозни трудности предизвиква липсата на достатъчно квалифицирани специалисти. В момента общинските болници работят с минимум персонал, голяма част от който е пенсионери - рискова група за новия коронавирус.

Друг проблем е недостигът на специализирана медицинска апаратура и оборудване. От НСОРБ посочват още, че на практика е невъзможно навсякъде и в пълен обем да бъде постигнато съответствие с изискванията на медицински стандарт "Инфекциозни болести".

От сдружението се обръщат към здравния министър и към Националния оперативен щаб с предложение част от ресурса по Оперативните програми "Развитие на човешките ресурси“и "Региони в растеж“за подобряване на капацитета на здравната система да бъде насочен и към общинските болници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !