Общопрактикуващите лекари: НАП приравнява прегледа със сделка

Джипита ще работят с жълти жилетки в знак на протест срещу Наредба 18

OFFNews 29 януари 2020 в 12:15 1713 0

Снимка Архив

НАП приравнява прегледа на сделка, която приключва с издаването и подписването на амбулаторен лист, а при сключена сделка не могат да се нанасят промени, каза по bTV д-р Виктория Чобанова, от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Какво ще стане, ако в последния момент пациентът се сети, че има още оплаквания и иска направление за специалист, пита лекарката. Според нея с въвеждането на СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговския обект) се изключва възможността да се реагира в такива ситуации.

Д-р Чобанова изрази надежда, че личните лекари ще успеят да договорят промени в Наредба 18, тъй като софтуерът по нея не е приложим за медиците. Тя допълни, че въпреки обявената вчера отсрочка от 6 месеца от финансовото министерство, е взела решение да работи с жълта жилетка.

„Наредбата така или иначе ще влезе в сила след шест месеца. Надяваме се тези шест месеца да бъдат достатъчни, за да договорим промените, които са ни необходими, каза д-р Чобанова. 

По думите й софтуерът, с който работят общопрактикуващите лекари, не е за управление на продажби в търговски обекти. Лекарите не са търговци, а кабинетите им не са търговски дружества.

"Нашата дейност е регламентирана от много наредби и закони. Тя не се включва в схемата: стока – преработка на стоката – продажба – получаване на нова стока – продажба и приключване на продажбата“, заяви д-р Чобанова.

Тя обясни, че софтуерът не включва тези, които не са здравноосигурени и тяхната документация трябва да се оформя във „файлчета“. Те не се появяват в системата дори след като си платят задълженията към НЗОК.

Според нея СУПТО увеличава бумажщината и усложнява работата с пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови