Обструктивната сънна апнея – сънят, който може да убива

Зарина Василева 15 март 2019 в 10:00 9518 0

Нормална делнична сутрин. Събуждате се в обичайния час, разсънвате се с дълъг душ и силно кафе. Чувствате се отпочинали, бодри и работоспособни. Качвате се в колата си и се устремявате към предизвикателствата на на деня. Поддържате нормална скорост, избягали сте задръстванията, лентата ви е напълно свободна, шофирането ви доставя истинско удоволствие. Минути по-късно отваряте очи и разбирате, че колата ви е връхлетяла върху мантинелата. Нямате никакъв спомен какво се е случило и как сте се озовали там.

Това не е сюжет от криминален филм, в който вие сте в главната роля. Това е сънна апнея. И тя невинаги завършва с щастлив край върху мантинелата.

Среща при около 30% от хората и лесно може да се обърка с умора. Заболяването води до дихателни нарушения по време на сън. Характеризира се с многократно повтарящи се паузи в дишането поради колапс на горните дихателни пътища. Паузите са с продължителност до 10 секунди и са с честота от около 5 в рамките на час. Обструктивна сънна апнея (ОСА) е системно заболяване с прогресиращ ход и социално значими последствия.

Пациенти с това заболяване правят тежки катастрофи десет пъти по-често, защото заспиват на волана за 10 – 15 секунди. За последните осем години над 5000 души у нас са загинали заради сънна апнея.

Как да се различи усещането за умора от сънната апнея отговоря доц. д-р Марио Милков, представител на Медицински Университет Варна и председател на Българското дружество по ОСА:

При пациенти с обструктивна сънна апнея умората обикновено настъпва сутрин към 10-11 часа. Те губят желание и мотивация за работа. В по-тежките случаи заспиват на светофар, докато шофират или на бюрото си в офиса. Налице са също отпадналост и главоболие през деня – симптоми, които много хора бъркат с обикновена умора. Други симптоми, които се наблюдават, са силно и смущаващо околните хъркане, дихателни паузи, неспокоен сън, обилно потене, често уриниране, сухота в устата, дрезгав глас. Добре е да знаем, че затлъстяването и природо-несъобразният начин на живот и хранене са в основата на отключване на болестта.

Според кардиолога д-р Боряна Чомпалова, сънната апнея вреди и на сърцето:

При обструктивната сънна апнея преносът на кръвообращението страда от недостатъчен кислород в кръвта. Колкото по-тежка е обструктивната сънна апнея, толкова по-голям е рискът от исхемична болест на сърцето, от инфаркт, от сърдечна недостатъчност, от аритмии, които заплашват живота.

Острата сънна апнея е напълно лечимо заболяване, но за да се диагностицира, е необходимо извършването на профилактичен скрининг. В България все още няма закон, който да задължава водачите на МПС да преминават този тип преглед. Българското дружество по обструктивна сънна апнея и хъркане – Варна обаче иска да промени това.

Техният проект „Остани буден на пътя“ е част от тазгодишното издание на дарителската програма „Избери, за да помогнеш“, като целта му е да популяризира значимостта на заболяването и извърши безплатни профилактични прегледи в градовете Варна, Велико Търново, Шумен и Сливен (около 1000 активни водача на МПС). Можете да го подкрепите с дарение през платформата izberi.rbb.bg.

В световния ден на съня можете да планирате своя преглед:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови