Очаква се подписването на Националния рамков договор 2020-2022 между НЗОК и Лекарския съюз

OFFNews 23 декември 2019 в 09:26 1815 0

Днес се провеждат окончателните преговори по Националния рамков договор за 2020-2022 година между Управителния съвет на Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

В бюджета на Здравната каса за следващата година са заложени 4 милиарда и 700 милиона лева. Над 2 милиарда от тях са за медицински дейности, повече от 1 милиард - за лекарства, а 180 милиона - за дентална помощ.

От БЛС настояват за намаляване с 10% на обемите от дейности, заложени в болничната помощ и за отпадане на 24-часовото разположение на личните лекари.

Според проекта на договора, Касата ще продължава да плаща всички препарати за хронично болни пациенти. За профилактичните прегледи няма да има ограничение. Изписването на рецепти също остава по стария ред. Предвижда се да бъдат увеличени цените на 251 клинични пътеки и на 7 клинични процедури. Болниците ще трябва да отделят не по-малко от 35 на сто от месечния си приход от НЗОК за заплати.

От БЛС ще настояват да има разлика в клиничните пътеки за децат и възрастни, тъй като детското здравеопазване е приоритет и там трябва да бъдат насочени повече средства.

В писмо до медиите от ръководството на столичната организация на общопрактикуващите лекари предупреждават, че проектът за рамков договор за догодина създава проблеми с рецептите за лекарства за повече от 30 дни. Няма да може да се изписват медикаменти на тримесечни рецепти и ще се налага пациентите да купуват част от лекарствата си поради новите ограничения, поясняват семейните лекари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови