Очите са ''идеалните входни врати'' за коронавируса

OFFNews 11 май 2020 в 10:21 2015 0

Сълзите могат да разпространяват коронавируса, твърди проучване на Медицинския университет "Джонс Хопкинс". Екип от лекари и лаборанти в университета доказва в нов доклад, че очите и околните тъкани са идеалните „входни врати” за COVID-19.

Учените, изследвали труповете на хора, които са починали от болести, нямащи нищо общо с коронавируса, открили, че очите им и областта под клепачите произвеждат солидно количество АСЕ2 - ензим, за който се знае, че улеснява проникването на COVID-19 в човешкото тяло. Този ензим се намира на много места - като устата и белите дробове, но досега не се знаеше, че очите ни го имат в толкова големи количества.

Нещата стават още по-тревожни, заради друго откритие в изследването - още един ензим, наречен TMPRSS2, който допълнително помага на вируса да се промъкне през порите и кръвоносните съдове, а очите ни имат големи количества и от него.

Изводът на учените е, че сълзите също могат да бъдат доста ефикасен начин за предаване на вируса. Лекарите отдавна предупреждават хората да пазят очите си като начин да предотвратят заразяване.

В същото време става ясно, че пълноценният и спокоен сън помага на имунитета, а сладкишите и тестените изделия намаляват имунния отговор на организма, посочва диетологът Вера Шарошкина, цитирана РИА Новости.

"Много важен фактор за нашето здраве и имунитет е добрият и спокоен сън, по време на който се произвежда мелатонин. Трябва да спим най-малко по 6 часа на денонощие, но се нуждаем от 7 или 8 часа", каза тя.

Според диетолога освен пълноценната почивка умерената и съобразена с тялото ни физическа активност също е много важна по време на пандемията, защото намалява стреса и безпокойството, което благоприятства добрия сън.

За укрепване на имунитета е добре да се откажем от прилагането на всякакви диети. От друга страна добре е да ограничим консумацията на прости въглехидрати - сладкишите и тестените изделия ограничават имунната реакция.

„Храненето трябва да е балансирано и разнообразно, като особено ценни са плодовете, съдържащи повече витамини и фибри”, съветва лекарят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови