Офталмолог: Дори безцветните стъкла пазят очите от UV лъчите, ако са с подходящ филтър

Шофьорите трябва да използват слънчеви очила с не повече от 3-та степен на затъмняване

Янка Петкова 04 август 2020 в 09:20 6228 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Може ли иначе полезното слънце да вреди на очите? Какви грижи са необходими за зрението през лятото и как да изберем очила, които да осигурят комфорт за тези сетива попитахме д-р Васил Хайкин от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“.

Д-р Хайкин, покрай COVID-19 хората най-сетне разбраха колко важен е витамин Д и „изпълзяха“ на открито. Какви поражения може да нанесе полезното слънце на очите?

Вредна е преекспозицията на ултравиолетовите лъчи. До окото достигат UVA и UVB лъчите. UVB лъчите проникват навътре в окото и достигат до човешката леща. UVA лъчите преминават в дълбочина и достигат до ретината, до макулата, това е зоната, която е отговорна за нашето централно зрение. Двата вида ултравиолетови лъчи увреждат структурите на окото. Ултравиолетовите лъчи могат да увредят и очната повърхност, прозрачната обвивка на окото, конюнктивата, и да се образува т. нар. външно перде. Това е дегенеративна промяна на конюнктивата. UV лъчите могат да бъдат причина за фотосоларен кератит - често срещано е, особено когато сме на ски в планината и слънцето се отразява в снега като в огледало. Това заболяване на роговицата е болезнено, появява се чувство за пясък в окото, зачервяване. При проникване навътре тези лъчи могат да причинят катаракта – помътняване на прозрачната леща.

Има ли алергична реакция на очите към слънцето? Сълзенето, зачервяването такива симптоми ли са?

Много често подобна реакция се среща при децата особено тези, които са с по-светла кожа и по-светли очи. Те са предразположени към слънчева алергия. Тя се проявява точно в летните месеци. Децата започват често да мигат, да търкат очите, които сълзят и се зачервяват. Това са признаци, които могат да говорят за слънчева алергия. Най-често подобна реакция се среща при малките деца до 5-6-годишна възраст.

Как да реагираме при такива симптоми, преди да потърсим помощ от специалист?

Първото нещо е да избягваме обедните часове, когато слънцето е най-силно. По-малките деца трябва да свикват да носят шапка с козирка, нужна е слънцезащита. Когато възрастта позволява, след 2-3 години, родителите да започнат да слагат на децата слънчеви очила. Добре би било този навик да се създаде под формата на игра.

Споменахте слънчевите очила – как да се ориентираме в избора си?

Добре е те да се купуват от доказани места, от оптики, със сертификат. Цената не е водеща, макар че е малко вероятно очила за 2 лв. да бъдат качествени. На рамката на очилата трябва да има сериен номер на модела. Друго обозначение е UV 400. Това е стандарт, който гарантира, че очилата филтрират почти 100% от ултравиолетовите лъчи с дължина на вълната до 400 нанометра. Това е оптималният стандрат. За ЕС има друг сертификат, при който филтрирането на лъчите не е 100%, допуска се да се пропускат до 3% UV лъчи.

Има ли значение цветът на стъклата?

Няма значение. Филтрирането на ултравиолетовите лъчи може да бъде постигнато и при прозрачно стъкло. Значение имат условията, в които ползваме очилата. В планината, на ски, трябва да бъдат с по-високо затъмняване. Има категории затъмняване от 0 до 4 като за стандартния потребител 3-та категория е достатъчна от гледна точка на комфорт и зрителна острота. Това е оптималната категория на затъмняване и за водачи на автомобили. При по-голямо затъмняване и евентуално влизане тунел например може да възникне проблем с ориентацията.

Ефективно ли предпазват от слънцето диоптричните очила, които са със затъмняване?

Съвременните диоптрични стъкла в повечето случаи имат ултравиолетова защита и тя е ефективна. Затъмняването създава по-скоро комфорт на очите, да не ни заслепява слънцето, но дори едно прозрачно стъкло, когато е качествено и има филтър за UV защита, предпазва. Значение има формата на диоптричната рамка, защото слънчевите очила са с по-притворена рамка, която максимално ограничава проникването на слънчевите лъчи отстрани, а оптичните обикновено са с по-отворени рамки.

Солената вода вреди ли, необходима ли е някаква грижа за очите, когато сме на море, или това са някакви крайности?

Солената вода не е вредна. Тя е един хипертоничен разтвор, който не оказва влияние върху зрението на хора при кратковременно къпане в морето. Подобна грижа би била крайност, а крайностите не са препоръчителни. При гмуркане и продължителен престой във водата е препоръчително да се ползват очила за плуване.

Уместно ли е използването на овлажняващи капки през този сезон?

Повечето варианти на овлажняващите капки, които се намират на пазара, са със съдържание на хиалуронова киселина, която има благоприятно влияние върху повърхността на окото, роговицата, конюнктивата. В ежедневието сме изложени на въздействието на всякакви екрани, които излъчват синя светлина. Тя е с доказано вредно въздействие върху очите и до известна степен изкуствените сълзи водят до драстично облекчение на симптомите на сухото око. Когато сме втренчени в екрана, забравяме да мигаме и окото е изложено на продължително съхнене. Освен това повечето хора работят в закрити помещения, с изкуствено осветление, включени климатични инсталации, които допълнително изсушават окото, затова при подобни условия е хубаво да се използват изкуствени сълзи.

С какво да „храним“ очите през лятото?

С разнообразна храна – сега е сезонът на плодовете и зеленчуците, те са богати на антиоксиданти, полезни както за целия организъм, така и за очите. Например червените чушки са богати на витамин С, който е мощен антиоксидант, морковите са полезни за зрителната функция на очите. Разнообразна диета, правилно хранене, по-малко преработени храни, по-малко въглехидрати и мазнини – всичко това оказва благоприятно влияние върху целия организъм, включително и върху очите.

Д-р Васил Хайкин завършва медицина в Медицински университет София през 2014 г. Той е очен лекар в Клиника по очни болести на УМБАЛ Александровска ЕАД и асистент към Катедра по офталмология към МУ София. Отличен с грамота “Лекарите, на които вярваме”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови