Огнище на COVID-19 в Кърджали. Заразата е внесена от лекарка, скрила информация за контактите си (обновена)

Окръжната прокуратура в Кърджали е образувала проверка по сигнала от местната РЗИ

OFFNews 12 юни 2020 в 12:50 20427 2

Ново огнище на коронавирус беше регистрирано в Кърджали, където има 12 случая на заразени за ден, според единния информационен портал за COVID-19. Петима пациенти са настанени в Инфекциозното отделение на болница „Д-р Атанас Дафовски“. Състоянието им е добро. Белодробното отделение е затворено заради двама заразени - лекар и пациент, съобщи bTV.

Коронавирусът влиза в Кърджали и болницата чрез лекарка от „Пирогов“, която се завръща след специализация в спешната болница в родния си град. В края на май се установява, че е заразена с коронавирус.

Лекарката се е опитала да заблуди здравните власти, като не е казала кои са контактните ѝ лица, заради което поискаха да бъде дадена на прокурор.

„За съжаление, много трудно получихме информация от тази лекарка, нейният случай е открит в петък, вчера са били тествани повечето от лицата. Има нежелание за съдействие от нейна страна, което за мен е необяснимо“, коментира Никола Чанев, областен управител Кърджали.

„При първата среща на наши колеги с нея, тя не е дала пълна и точна информация за всичките си контакти, къде е била и кого е посетила. Изготвено е писмо и то ще бъде изпратено до прокуратурата за по-нататъшни действия“, каза Виктор Кирчев, директор РЗИ- Кърджали.

Стана ясно, че 74-годишна болна, близка на заразената лекарка, е починала снощи. Болницата се дезинфекцира. Днес предстои и втора дезинфекция на Белодробното отделение, което се очаква да заработи утре.

По-късно bTV съобщи, че Окръжна прокуратура - Кърджали е образувала проверка по сигнала от местната РЗИ срещу 28-годишната лекарка. В момента тя е под карантина в дома си в Кърджали. В белодробното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" има 15 пациенти и 3 медицински лица, които са карантинирани там от 48 часа. Днес тестовете им са отрицателни.

Инфекцията влиза  в отделението след като лекарката отива на свиждане на 74-годишна тежко болна жена. Тя е допусната, въпреки че свижданията са били ограничени, като колега на медиците. Преди да започне специализация в „Пирогов“, е работила в Спешното отделение на болницата и е познавала повечето лекари. В момента на свиждането тя все още не е била тествана.

Според нейни колеги от болницата, тя е посетила и инфекциозното отделение и се е оплакала, че има температура от няколко дни, заради което сама е поискала да и бъде направен тест. След отчитане на положителния резултат, е заявила, че от връщането си от София на 23 май е нямала контакт с никого, защото не е излизала от дома си.

Колегите й от болницата обаче подават друга информация в РЗИ. Заради отказа за съдействие от нейна страна, установяването на контактните лица и тестването им отнема близо седмица. След направените тестове става ясно, че заразени с COVID-19 са лекар и санитар от белодробното отделение, 74-годишната болна, при която лекарката е била на свиждане, 90-годишна пациентка, която е била в една стая с нея, инфекционист от частната болница в Кърджали, както и членове на семейството на лекарката от с. Черноочене, една от която работи като шивачка в цех в селото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови