Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Огнището на COVID-19 в Изгрев е пламнало след семейни празненства в разградско село

OFFNews 11 юни 2020 в 09:55 2643 0

Хората в село Изгрев имат специфичен начин на живот - с много движения и пътувания, празненства. Преди 7-8 дни е имало две празненства, на две отделни места, в къщи, на които са били поканени хора от разградското село Ясеновец, където има много случаи на коронавирус. Предполага се, че оттам е тръгнала заразата. Това обясни по БНТ областният управител на Шумен Стефан Желев.

Той уточни, че местното население е с много ниска медицинска култура. Много от заразените са прилагали самолечение и едва когато състоянието им се влошило, потърсили лекарска помощ.

Положителните проби за коронавирус в селото са 17, с две нови през последното денонощие, каза кметът на община Венец Нехрибан Ахмедова. По думите й 5 от заболелите са в болница, а 12 на домашно лечение. Вчера са взети 24 проби, резултатите се очакват по-късно днес. 

Както по-рано съобщихме, в селото предстои масово тестване, ще бъдат взети около 300 проби. Първи ще бъдат изследвани работещите в детската градина и кметството. Продължава издирването на контактните лица. Решението за евентуална 14-дневна карантина за селото все още не е окончателно, чака се становището на главния здравен инспектор, уточни областният управител на Шумен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови