Окончателно: Болница 'Лозенец' няма да е правителствена

OFFNews 01 февруари 2019 в 10:40 1912 1

Депутатите окончателно приеха промените в Закона за лечебните заведения, според които болница "Лозенец" вече не е правителствена.

Текстовете дават на Министерския съвет шестмесечен срок да преобразува "Лозенец" от второстепенен разпоредител с бюджет към МС в еднолично акционерно дружество Многопрофилна болница за активно лечение "Лозенец".

Въпреки че това не е заложено в закона, планът за лечебното заведение е да премине на подчинение на Софийския университет, запазвайки статута си на държавна болница. Лечебното заведение сега е Университетската болница на Медицинския факултет на СУ, а негов декан е дългогодишният ѝ директор д-р Любомир Спасов.

Първоначалното намерение бе тя да бъде превърната в първата национална детска болница, но по време на дебатите стана ясно, че без "Лозенец" Медицинският факултет на СУ няма как да оцелее и ще загуби акредитацията си - без клиничната си база СУ не би могъл да отговори на критериите.

Изменението в Закона за лечебните заведения бе внесено от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и прието от Министерски съвет на 22 ноември 2018 г. След острия отпор на СУ обаче бе частично променено - остана частта, която предвижда "Лозенец" да не е правителствена, и отпадна тази, според която се превръща в национална педиатрична болница. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6015

1

Ехо

01.02 2019 в 13:30

Но ще продължи да лекува властта напълно безплатно, както и до сега! Шменти капели от Герб и БСП за наивници!