Оксфордският университет започва скоро изпитания на COVID-19 ваксина върху хора

OFFNews 22 май 2020 в 18:18 2208 0

Университетът в Оксфорд потвърди в петък, че експерименталната му коронавирусна ваксина навлиза в последните си етапи на развитие и че скоро ще бъде тествана върху хора.

Ваксината, известна по-рано като ChAdOx1 nCoV-19, а сега като AZD1222, ще бъде тествана на 10 260 доброволци, съобщава БНР.

Адриан Хил, един от основните изследователи, разработващи ваксината, заяви пред телевизия "Ен Би Си" (NBC), че тези изпитвания ще покажат как и по какъв начин ваксината е ефективна. "Все още мислим, че ефективността е доста висока, но това не е гарантирано. Ние ще направим всичко възможно, за да покажем през следващите няколко месеца, че ваксината работи", посочи той.

Оксфордският университет наскоро обедини усилия с фармацевтична компания за разработване на ваксина. Ако се окаже ефективна, тя може да се появи на пазара в началото на септември.

По-рано тази седмица стана ясно, че Съединените щати си осигуриха почти една трета от първия милиард дози, планирани за експерименталната Covid-19 ваксина, обещавайки да платят 1,2 млрд. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови