Опасно ли е плацебото?

OFFNews 06 януари 2020 в 14:45 5372 0

Снимка Pixabay

Предписването на плацебо е световна практика. Колко често и защо се прави, етично ли е и какви са потенциалните ползи и вреди се опитва да установи публикация в платформата MedPortal.

Какво представлява плацебото?

Това са вещества без лечебен ефект. Инертното плацебо не работи от фармакологична гледна точка. Но може да окаже въздействие предвид очакванията на пациента. Плацебо ефектът съществува не само във въображението. Инструменталните методи показват, че приемът на плацебо може да предизвиква различни невробиологични реакции в организма.

При плацебо обезболяване в главния мозък реагират опиоидните рецептори, синтезира се допамин и се наблюдава снижаване в активността на структурите, които отговарят за възприемането на болката.

Активни се наричат плацебо препаратите, които могат да работят при определени болести, но се назначават в състояния, които не могат да лекуват. Назначаването на антибиотици при вирусни инфекции е типичен пример за този вид плацебо терапия.

Приемането на плацебо е одобрено само за клинични изследвания на ефективността и безопасността на лекарствата. То не се препоръчва в нито едно ръководство за лечение на каквато и да било болест. В реалния живот обаче често се предписва в един или друг вид.

Колко често се предписва плацебо?

Съществуват много изследвания, които са посветени на ползването на плацебо от медицинските специалисти. Анализи от 2010 г. показват, че то се назначава периодично от 17-80% от лекарите и 51-100% от сестрите.

САЩ

Според проучвания в САЩ около половината от интернистите, ревматолозите и семейните лекари редовно предписват на пациентите плацебо, включително и препарати без рецепта, антибиотици и седативи.

Германия

През 2012 г. стана известно, че 88% от немските лекари са предписвали плацебо поне веднъж в практиката си. Най-често това са били активни плацебо препарати. Средно всеки от тях е правил това 20 пъти годишно.

Великобритания

Британско изследване от 2013 година показва, че 97% от лекарите в някакъв момент са използвали активно плацебо. 77% от тях са го правили средно веднъж седмично.

Австралия

Анкета в Австралия показва, че 39% от общопрактикуващите лекари са назначавали инертни плацебо поне веднъж. Активни плацебо са използвали три-четвърти от специалистите. 42% от тези назначения са били на антибиотици.

Защо се назначават подобни медикаменти?

Според изследвания лекарите назначават плацебо в отговор на неоснователни изисквания на пациентите да им бъде предписано определено лекарство; в опит да отговорят на очакванията на болния и да го успокоят; за да избегнат конфликти. Възможни са и медицински причини: вярата в плацебо ефекта (т.е. в положителното му действие); при неопределени оплаквания; с диагностична цел. Възможно е специалистите просто да вярват, че препаратите ще бъдат ефективни.

Кога и как работи плацебото?

Медиците се опитват да приспособят плацебо ефекта в полза на хората. Редовно се появяват съобщения за неговата ефективност в различни сфери на медицината: хирургия, кардиология, психиатрия, първична помощ. Количеството заболявания и симптоми, при които учените са използвали плацебо, са десетки.

Обикновено плацебото действа при състояния, в които важна роля имат човешките възприятия – болка, гадене. Има и изключения – известни са случаи на подобряване на двигателните функции при болестта на Паркинсон.

Плацебо-ефектът винаги е бил оспорван. Някои учени твърдят, че при изследванията много трудно може да се разграничи този ефект от естествения ход на заболяването, в който могат да настъпят моменти на облекчаване.

Доклад на "Кокрейн", изследователска организация, която проучва ефективността на продаваните на пазара медикаменти, публикуван през 2001 г. съобщава, че учените са открили малко доказателства за това, че плацебото има силни клинични ефекти. Изключение са значителните ефекти във възприятието на болката. Според екипа на "Кокрейн" плацебото може да се препоръчва за употреба в медицинската практика.

Последвалите доклади на организацията през 2003 и 2011 г. повтарят тези изводи. Но оттогава е генерирана немалко нова научна информация. Трябва да се отбележи, че методите на анализ, които се използват от авторите на кокрейновите доклади често се подлагат на критика. Има мнения, че умишлено се занижават данните за плацебо ефекта.

Етично ли е да се използва плацебо?

Въпреки широкото използване на този ефект в медицинската практика, той не е регламентиран. Това е и причината Американската медицинска асоциация да публикува препоръки във връзка с етичната страна въпроса. Според асоциацията лекарите са длъжни да обясняват защо прибягват до тази мярка и трябва да получат съгласието на пациента. Не се препоръчва предписването на плацебо при тежко болни пациенти. Според документа подобно действие поставя комфорта на лекаря над този на пациента.

Израелски учени отбелязват, че в някои случаи приемането на плацебо може да бъде оправдано. Те подчертават, че материалният интерес на лекаря при подобно назначение, трябва да бъде изключен. Също толкова недопустимо е да се предписва плацебо, когато има наистина ефективни истински лекарства, както и да бъде отменяно лечението с него, ако помага на пациента.

Плацебото може да действа и когато знаем за него. Етичното предписване на плацебо по подразбиране изисква информирането на пациента. Има ли ефект, ако човек знае, че го лекуват? В някои случаи – да.

„Честното“ използване на плацебо показва известна ефективност при определени състояния. В експериментални условия то облекчава проявите на синдрома на раздразненото черво, лумбагото и хроничните болки в гърба.

С назначаването на плацебо лекарят може да наруши най-стария принцип в медицината – да не наврежда. При активните плацебо може да има странични ефекти – те взаимодействат с другите лекарства. Използването на антибиотици без необходимост е основна причина за развитието на резистентност към антибиотичното лечение.

От използването на плацебо в клиничната практика може да има както полза, така и вреда. Правилата, които регламентират прилагането му, увеличават безопасността за пациента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!