Още една организация се разграничи от Националния протест на медицинските специалисти

OFFNews 04 октомври 2019 в 17:30 2104 0

Снимка Pixabay

От Сдружението на общинските болници обявиха днес, че няма да подкрепят Националния протест на медицинските специалисти на 7 октомври. Вчера това направи Българският лекарски съюз. Организатори са КНСБ и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Основното искане е за увеличаване на заплатите в здравния сектор.

В своя декларация от Българската асоциация на студентите - лекарски асистенти заявиха, че се разграничават, защото според тях БАПЗГ е казионна организация, а синдикатите обслужват статуквото.

На 7 октомври, Световния ден за достоен труд, протестиращите ще настояват за минимална заплата от 900 лева за професионалистите по здравни грижи в общинските болници; 950 лева за колегите им в университетските болници и съответно 1100 лева и 1200 лева начална стартова заплата за лекарите.

Протестната акция има за цел да предложи на законодателната, изпълнителната и местна власт да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в Колективния трудов договор 2018 за сектор "Здравеопазване". Декларация с исканията на протестиращите ще бъде внесена в Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови