Основното количество противогрипни ваксини пристига към 20 ноември

Най-много са ваксинираните пенсионери в София

OFFNews 08 ноември 2019 в 08:56 1873 0

Снимка Архив

Най-голям брой безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 години са поставени в София. Ваксинациите са 20 хиляди и са осигурени по програма на Министерство на здравеопазването, съобщи по БНР д-р Ангел Кунчев главен държавен здравен инспектор.

Ако в някои райони на страната все още няма от противогрипната ваксина, причината е, че се чака голяма доставка към 20 ноември.

"Към момента това, което получаваме като информация от фирмата, с която се е договорила Здравната каса, е че основното количество ваксини се очаква да пристигне на 19 ноември, така че в седмицата 18 - 22-ри наистина се надявам ваксината да е в България и в рамките на два-три дена, чрез дистрибутори, тя да достигне до всички, които са подали заявки. Имаше едно количество, доставено малко по-рано, около 20 хиляди дози, но те са употребени основно в София, тъй като основният контингент от тези хора се намират в София", каза д-р Кунчев.

Според д-р Николай Брънзалов, заместник-председателят на Българския лекарски съюз, с ресор извънболнична помощ, може да се стигне до конфликти между лекари и пациенти, ако ваксините не са достатъчни.

Той смята, че личните лекари са буфер в тази ситуация. Д-р Брънзалов допълни, че от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари са предупредили, че може да има такъв проблем. Той припомни, че първоначално е било обещано ваксините да бъдат доставени от първи октомври, но това не се е случило.

Джипитата са заявили някаква бройка, но е било невъзможно да прогнозират с точност за колко време и какви ваксини ще са необходими. По думите на д-р Брънзалов най-голям е интересът към четиривалентната ваксина, която създава имунитет срещу 4 от най-популярните щамове на грипа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови