Отделението по детска урология в 'Пирогов' се нуждае от високоспециализирана камера

OFFNews 20 ноември 2019 в 13:59 2561 0

Снимка Архив

Единственото отделение по детска урология в България се нуждае от високоспециализирана камера. Започна кампания за набиране на средства. Това съобщи пред БНР д-р Стоян Пеев, завеждащ отделението.

Отделението по детска урология на МБАЛСП "Пирогов" е уникално за страната. В него се лекуват деца с урологични заболявания и травми на пикочната система. Извършват се първични и консултантски прегледи, както и високоспециализирани изследвания по детска урология.

Детската урология се занимава с около 30% от всички вродени аномалии в детска възраст, обясни пред "Хоризонт" д-р Стоян Пеев, завеждащ отделението.

По думите на д-р Пеев, годишно в отделението се  лекуват над 1 000 деца, а контингентът му покрива цялата страна. До 80% от заболяванията, с които идват децата в Детската урология на "Пирогов", са вродени, уточни той.

Д-р Пеев съобщи, че има все повече случаи на бъбречно-каменната болест в ранна възраст. "Имали сме деца под една годинка, при които сме имали камъни с бъбречни кризи, с инфекции", коментира д-р Стоян Пеев.

Благодарение на напредналата пренатална диагностика много от аномалиите се откриват още по време бременността, посочи специалистът.

Въведеният скрининг със задължително ехографско изследване на бъбреците и пикочния мехур на децата на 6-месечна възраст също подпомага ранното откриване на заболяванията в областта на отделителната система. 

Така се засичат на ранен етап аномалии, които протичат абсолютно безсимптомно, след което се установяват късно и се лекуват трудно.

За да бъдат въведени съвременните стандарти в ендоскопската хирургия е необходимо да се закупи високоспециализирана камера. За целта от болницата участват в традиционната дарителска акция на банка, за да добавят събраните средства към тези, с които разполагат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови